E1 weer ” Top “

Het voetbalseizoen is nog niet begonnen of de zaterdagen begint weer met een vast ritueel. De vrijdag op zaterdagnacht  droom ik onrustig over alles wat voetbal te maken heeft. Dit keer zit ik weer in Barcelona, alwaar ik op het voetbalveld Cesc tref , die in een brei van kakofonische klanken dat Catalaans heet mij duidelijk probeert te maken dat ik over 2 minuten al op het veld moet staan om te spelen. Ik schreeuw de jongens van de nieuwe E1 naar de kleedkamer, maar ik kan Rik nergens vinden. Plotseling dan toch in de kleedkamer verzeild, die, na een tergend langzame omkleedpartij ( de Spanjaarden hadden al afgetrapt en een  1-0 voorsprong genomen dankzij onze absentie ) ter overmaat van ramp door één of andere onverlaat was afgesloten. De temperatuur liep op en het zweet gutste inmiddels van mijn gezicht. Na een eeuwigheid ging plotseling de deur open en een grijnzende Cesc staat in de deuropening en vertelt in vloeiend Nederlands ( nou kan die “hufter”het wel! ) dat de wedstrijd inmiddels is afgelopen en we een reglementaire 5-0 nederlaag aan ons broek hebben gekregen!

Met een schreeuw word ik wakker ( Ellen ook meteen wakker, die zich met een zucht ; “het is weer zover”, weer omdraait en verder gaat slapen.) Ik kijk met een schuin oog naar de wekker; hoef het eigenlijk niet te doen want ik weet uit ervaring al hoe laat het is : 6.23. Geloof het of niet, maar op dat tijdstip ( het kan een minuut eerder of later zijn ) begint doorgaans mijn zaterdag. Slapen is er niet meer bij hoe krampachtig ik het ook probeer, want het lederen monster zit al in mijn hoofd en ik krijg het er niet meer uit. In het begin van mijn relatie heeft Ellen nog geprobeerd mij hiervoor in therapie te krijgen ( vrouwen hebben in het begin van de relatie nog de illusie dat ze hun partner naar hun normen en waarden kunnen transformeren naar een kopie van zichzelf ) , maar na 2 sessies bij een vrouwelijke psycholoog ( er werd niets aan het toeval overgelaten ) leek de therapeute steeds depressiever te worden en ik steeds enthousiaster. Maar ja, als het hart vol is van kantelen en knijpen, doordekken,  met subtiel spel diep penetreren en vooral spelend met  de punt naar voren, dan doet dat op zijn minst wat freudiaans aan. Het heeft er niets mee te maken hoe graag de therapeute mij dit ook duidelijk wilde maken en na twee sessies gaf ze het al op met de diagnose: hopeloos geval.

 

De club die dit keer mijn nachtrust verstoorde was VVZ-Zaandam. Zoals op de teamsite van de E1 www.altius-e1.spaces.live.com al te lezen was spelen de meest getalenteerde E tjes in het najaar met zeventallen en in het voorjaar op het grote veld onder de naam E-Top. Het is net zoals op school denk ik wel eens. De eerste klasse is nu een soort van MAVO geworden, de hoofdklasse HAVO-VWO en daarna komen de elite-troepen: de E Top. Leuk hoor die hoofdklasse, maar als je E Top speelt hoor je er pas eigenlijk  echt bij; dan heb je het pas echt goed voor elkaar, dat gepruts op een klein veld…

Gezien het fysieke aspect van E spelertjes heb ik het op een groot veld laten spelen van E spelers altijd al onzin gevonden. Ter voorbereiding en gewenning voor het op een groot veld spelen prima, maar voor de rest lijkt het eigenlijk nergens op. Op een half veld zijn er 14 spelers dit i.t.t. een groot veld waar er 22 spelers zijn. Op een half veld zijn er meer spelers per oppervlakte eenheid; meer balcontacten per speler per wedstrijd, meer druk op de bal en  dus een groter appel op de handelingssnelheid en op die leeftijd beter voor de voetbalontwikkeling. Maar goed, ieder doet maar wat hij denkt wat het beste is. Misschien kunnen wij vandaag een zodanige uitslag neer zetten dat de toekomstige E Top van VVZ-Zaandam wellicht wat langer op een half veld blijven spelen…  

 

Aldus het geschrevene voor de wedstrijd zaterdagochtend. Wat kan een voorgevoel toch soms griezelig kloppen..

Het team van vvz-Zaandam stond al vol ongeduld te trappelen, geen 8 tegen 8, gewoon 7 tegen 7. Om een lang verhaal kort te maken; een slachtpartij is een eufemisme wat zich op het Zaanse veld zich vanaf 12.45 afspeelde. De E1 was veel en veel te sterk tegen ( wel zeer fel spelend ) VVZ-Zaandam. De organisatie bij de Zaandammers was wat chaotisch, terwijl die bij ons goed was verzorgd. Tel daarbij de individuele kwaliteiten van dit team er bij op en je weet dan dat er geen houden meer aan is. Als club mag, nee moet je ambitie uitspreken, maar als de kwaliteit daarvoor ontbreekt is het echt geen schande om de zogenaamde E top omschrijving maar even in de ijskast te laten. Om de vergelijking te maken met het E top team van Argon, waar we vorig seizoen tegen speelden is het verschil met die van VVZ- Zaandam schrijnend te noemen en dat is absoluut niet denigrerend bedoeld maar wel een realistisch feit. Doelpuntenmakers waren Hugo (5x), Rik (4x), Joey( 2x ) en Wouter 1x. Michiel, Ruben stonden verdedigend hun mannetje en keeper Twan had vrij weinig te doen. Volgende week is het vast en zeker andere koek en kunnen we echt zien hoe we er voorstaan!  

Dit bericht werd geplaatst in verslagen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s