Fysieke duelkracht begint daar waar techniek ophoudt

Het is een quote die mij uit het hart is gegrepen. De discussie die vaak de kop op steekt is dat  een  kleine speler vaak de vraag op roept “of hij het fysiek wel aan kan”.  Het antwoord op deze vraag is moeilijker dan dat het soms lijkt. Indien deze kwestie aan de orde is dan kunnen de “wijze interne scouts”van een voetbalclub in de klassieke kuil vallen om een negatief advies te geven voor b.v. vervroegde overgaan naar een hogere leeftijdsklasse of een hoger team. Als de kleine tactisch en technisch begaafde speler zich op tijd vrijloopt en de bal wordt te langzaam of te laat ingespeeld bestaat de kans dat zijn verdediger( fysiek groter en sterker) inmiddels al weer dicht is genaderd om derhalve weer een fysiek duel aan te gaan, alwaar de kleinere speler het onderspit delft.  Wie voldoet hier dan feitelijk niet aan de eisen? Is het  de speler die het tactisch/technisch niet voldoet, waardoor hij de bal te laat of te zacht inspeelt? Moet deze dan niet een niveau lager acteren? Speelniveau wordt niet bepaald door alleen fysieke factoren. Pas als het technische, tactische en mentale niveau van de tegenspeler hetzelfde is wordt het verschil door fysieke factoren bepaald.

 

In het spelconcept voor 7 tegen 7 van NVC ( Naarden) is ook een merkwaardige richtlijn te lezen n.l. : “ Zorg ervoor dat achterin fysiek sterke spelers staan”

Dit doet toch licht de wenkbrauwen fronsen; alsof grote sterke spelers beter verdedigen! Onzin natuurlijk. Uit eigen ervaring weet ik dat een klein snel technisch en tactisch kuitenbijtertje verdedigend een enorme meerwaarde kan hebben voor een team. Kenners weten dat b.v. in de E1 van vorig seizoen onze aanvoerder hier van het levendige bewijs was; de kleinste van het team en wellicht één van de beste verdedigers in Gooi en omstreken!

 Samenvattend kan je stellen dat als je techniek niet toereikend is, de balcontrole moeilijker wordt, de handelingssnelheid lager en je daardoor sneller in het fysieke duel wordt gedwongen; dus inderdaad; fysieke duelkracht begint daar waar techniek ophoudt! 

Dit bericht werd geplaatst in Voetbal quote's. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s