De Wedstrijden

 

U zult waarschijnlijk bevreemd opkijken: "nu al een voorbeschouwing van komend weekend?" Inderdaad, voorbeschouwer Fred heeft dit keer niet alleen een  interessante, maar vooral een dermate zeer uitgebreide (voor) beschouwing gemaakt, dat ik me danig zorgen maak of de lezer dit epistel ook daadwerkelijk voor zaterdag heeft uitgelezen. Vandaar dat deze webmaster ook heeft besloten dit nu al historische document te publiceren.

Veel plezier!

 

 

Afgelopen zaterdag, 22-9, ergens tussen elf en twaalf in de ochtend. Geheel tevreden over de winst van de eigen mannetjes tegen Spakenburg, begaf 2/3 van de technische staf van Altius E1 (= Martin en uw dienaar) zich naar Laren. Sinds Montse (= de 1/3 van de technische staf van Altius E1 die niet mee ging) onderdeel van die staf uitmaakt, wordt er bij winstpartijen altijd een poosje geknuffeld na afloop. Tegenstanders weten niet wat ze zien … En dit, zo een knuffeltoestand bij winst gaat nog wel, maar bij verlies gaan we met zijn allen huilen, geloof ik. Hmmm, maar even kijken hoe ik me daar doorheen sla.

Maar eenmaal uitgeknuffeld waren we dus wel mooi te laat op het Schuilkerkpad te Laren. Prachtige lokatie. Ik denk met afstand de mooiste van deze competitie. Gelegen pal naast de snelweg maar desondanks moet ik bij aankomst altijd aan Midsomer Murders denken; het overdadige groen, de rustieke huizen op de weg ernaartoe, met zijn allen meedoen aan wedstrijden om te worden uitgeroepen tot het groenste dorp van het land etc.

Vervolgens even de teams zoeken. Ik zag iets dat op de E1 van Laren leek maar die speelden tegen een merkwaardige ploeg, aan de shirts te zien niet uit deze regio. Maar wacht eens even … Was die midmid niet Tijn W. en die lange achterin niet Lucas? Het kwartje viel; Victoria heeft niet alleen een thuis-tenue maar ook nog een uit-tenue …. En help, wat een prachtige outfits!!!!!!

Want het waren schitterende, lichtblauwe shirts met dito sokken en witte broeken. Elk shirt voorzien van de naam van de speler en een nummer (dus slechts één jaar in competitieverband te gebruiken!). Dat geweldige blauw doet denken aan de outfit van Lazio Roma, maar voor mij persoonlijk vooral ook aan een van de mooiste voetbaltenues aller tijden, te weten de nationale outfit van Uruguay tijdens de WK in Mexico 1986. Ze gedroegen zich als beesten en wisten in een wedstrijd zelfs binnen één minuut na de aftrap een rode kaart te scoren, maar wat zag het er mooi uit. Ik heb nooit meer een mooier blauw gezien dan dat maar deze uit-tenues van Victoria komen daar verdraaid dicht bij in de buurt.

En op de Victoria E1-site is te zien dat ze bij die prachtige uit-tenuetjes, ook nog eens prachtige trainingspakken hebben. Met het Victoria-logo subtiel erin verwerkt. Ja, Viktor & Rolff hebben een prima klus geklaard. En nog gratis ook nadat men Viktor had wijsgemaakt dat de club eigenlijk in een soort mega-vooruitziende blik in 18-zoveel al naar hem vernoemd was.

En dit zijn de uit-tenues van Victoria. Ze hebben dus ook nog thuis-tenues …. En wellicht ook nog daarbij behorende thuis-trainingspakken, in- en uitloopshirts, de wedstrijdshirts steeds in twee varianten (korte én lange mouwen) etc. etc.

Welk een schril contrast met de situatie bij Altius …. Een verschil tussen uit en thuis kennen we niet. En aan dezelfde trainingspakken voor het hele team doen we ook niet.

Wel hebben de jongens allemaal van Sinterklaas of de Kerstman in de loop van de tijd een keer een Altius-trainingspak gekregen. Helaas zijn die er ondertussen in vele  smaken …

Maar gelukkig hebben we nog onze fraaie wedstrijd-outfits. Om te beginnen de broekjes. In the one and only kledingtas van Altius E1 zitten welgeteld vier broekjes mét elastiek en een heleboel zonder. Vóór elke wedstrijd vond er dan ook in de kleedkamer een ordinaire vechtpartij plaats tussen de E1-ouders die allemaal niet wilden dat hun kind in de zometeen te spelen pot te pas en te onpas in zijn onderbroek op het veld stond. Na verloop van tijd is hier een soort hiërarchie in ontstaan. Sacha, de vader van Joey, geeft training in kickboxen, het moge duidelijk zijn dat Joey altijd een goed broekje heeft. Montse, een regelrechte spaanse furie, is de reden dat Ruben en Michiel ook altijd goed voorzien zijn. Conflictmijdende Martin trekt Rik één van de Barcelona-broekjes aan (zie hem op de foto’s van Altius-Spakenburg als enige met een nummer op het broekje …). Tsja, en dan houd je Tjerk, Hans en ondergetekende over voor het laatste broekje mét elastiek. Drie wat oudere, rustige mannen, alledrie ooit door hun werkgevers tegen hun zin naar trainingen als “Persoonlijke effectiviteit”, “Conflicthantering” en “Succesvol onderhandelen“ gestuurd. Dus daar kwam al snel een compromis uit: dat laatste broekje rouleert nu.

Ik heb daarom voor zoonlief ondertussen een tweetal heuse Björn Borg-onderbroeken aangeschaft. De Victoria-lezers begrijpen onmiddellijk waarom twee; namelijk één voor thuis en één voor uit! Opdat hij, mijn engeltje, bij het oversteken van het middenveld, als het zwarte vod weer eens in het eigen strafschopgebied is achtergebleven, er wel een beetje “vet” op staat.

En dan de shirtjes. Ze moeten verdomd lekker hebben gezeten en hebben voldaan aan de laatste kledingnormen toen ze de club werden geschonken, ergens begin jaren ‘90 van de vorige eeuw. Op de borst prijkt de naam van een bedrijf dat de internet-hype te laat zag aankomen en dus niet heeft overleefd en waarvan de eigenaar ondertussen vier keer opa is geworden en twee keer is gescheiden én hertrouwd (*). En zo een kwaliteit zie je niet vaak meer; de stof is ondertussen namelijk uit de handel genomen wegens de gebleken ultralichte ontvlambaarheid. Als we thuis spelen mag er binnen een straal van drie kilometer van Sportpark Berestein beslist niet gerookt worden.

Op modern sportmateriaal staat tegenwoordig ergens in het klein iets als dri-cool clima-cool, dry-fit etc. erop duidend hoe lekker luchtig, ook onder hevige inspanning, dit materiaal aanvoelt. In onze shirts staat niets maar als er een soortgelijke omschrijving in  zou staan, zou dat beslist “very hot & wet” zijn. Deze omschrijving trekt doorgaans de onmiddellijke en volledige aandacht van 2/3 van de technische staf van de E1, maar in dit verband even niet. En als je de verhouding tussen de samenstellende onderdelen van de stof licht wijzigt, krijg je pure semtex. Als we ooit van de rommel af willen, moet er vanuit Hilversum een speciale trein gaan rijden naar een gespecialiseerde verwerkingscentrale ergens in Noord-Duitsland, met een doodskop op de zijkant van de wagons. Betogers zullen zich aan de rails vastketenen … In de eindrapportage van “Kyoto” zijn hele paragrafen aan het materiaal gewijd. Etc. Etc.

Tenslotte de sokken: wie op de vele foto’s op de Altius E1-site één foto weet te vinden van een Altius E1-mannetje waarbij de sokken nog een beetje normaal zitten, wint een prijs.

Tsja, en dan heb je niet alleen Victoria maar zie je allerlei BFC-teams (E16, F22 etc) in compleet nieuwe McDonalds-outfits voorbij lopen (mooi azuurblauw, die Hubers-pakjes waren door het vele wassen toch wat vaal geworden) en lees je dat Wasmeer E1 ook onlangs in het nieuw is gestoken ……………………………..  Ach, alles komt goed, zo lang ik mijn medicijnen maar tijdig neem, zegt de dokter.

 

Na deze lange intro nu extra snel naar de wedstrijden van jongstleden zaterdag.

 

Wasmeer won thuis makkelijker dan verwacht van Hoogland (5-0, prognose 4-2). Het sprookje van Hoogland lijkt wel heel snel afgelopen. Ik vrees op de middellange termijn voor een vrije val voor Hoogland maar wellicht weet men een plek in de middenmoot te bemachtigen.

 

Altius won zeer overtuigend van Spakenburg (prognose 4-1, uitslag 6-0). In een sympathiek verslag van de Spakenburgers worden de kwaliteiten van Altius ruiterlijk toegegeven. Altius verraste vriend en vijand en groeit langzaam naar de vorm die nodig zal zijn in de Moeder aller Voetbalwedstrijden op 13-10 tegen de titelpretendent.  

 

Laren verloor thuis redelijk conform verwachting van Victoria met 2-8 (prognose 0-8). Zoals al vermeld was uw nederige dienaar er deels bij. Na een 0-7 ruststand “won”   Laren de 2e helft merkwaardig genoeg met 2-1. Als ik daar, nogmaals, aan toevoeg dat wij (= de nu reeds legendarische 2/3 van de Altius E1 staf) in de loop van de 1e helft arriveerden … weten de trouwe lezers meteen wat er weer eens aan de hand was. Vóór de kunstmatige ingreep in de pauze speelde Victoria keurig verzorgd technisch voetbal, de bal ging vaardig rond en er werd eenvoudig gescoord, zij het dat het Victoria daarbij niet echt tegenzat.  

 

De Bussumse derby tussen BFC en SDO werd terecht, zo kan men nalezen op de (team)sites van beide verenigingen, gewonnen door een sneller en feller SDO (prognose 2-3, uitslag 1-3). Dit geheel en al conform verwachting. SDO is dan ook vanaf nu een serieuze kandidaat voor het “linker rijtje”. BFC zal nog moeten knokken en wat progressie moeten doormaken voordat schrijver dezes haar een dergelijke eindklassering in het vooruitzicht zal stellen.

 

NVC blijft ronduit teleurstellen. Ditmaal tegen Huizen. Zoals op de leuke, actuele Huizen E1-site valt te constateren, speelt het talentje Lucas een grote rol in het Huizer succes. Zoals uw deskundige scribent al in de 1e voorbeschouwing aankondigde, uiteraard. Huizen verloor nipt van Wasmeer en lijkt nu een heuse subtopper te kunnen worden. Wat de aandelen NVC betreft moet ik nu toch echt een dringend verkoop-advies meegeven aan de trouwe lezers van deze site.

 

Boven de hoofden van de Zuidvogels pakken zich nu reeds donkere wolken samen. In de thuiswedstrijd tegen Omniworld werd met 0-6 verloren (prognose 1-2, KNVB-site geeft 0-5 aan). Bij Victoria uit verliezen kan nog, maar als je in dit soort thuiswedstrijden ook al op royale nederlagen wordt getracteerd …

 

En wat kunnen we komend weekend verwachten?

 

Aan het IJsselmeer bij Spakenburg meldt zich ditmaal BFC. Na de schrobbering in Hilversum gaat Spakenburg zich hervinden en de eerste winst pakken. Als (quasi-wetenschappelijke) onderbouwing zij vermeld dat BFC volgens de verslagen vooral scoort via afstandsschoten en Spakenburg een prima keeper heeft; dat scoren van afstand gaat dus niet lukken deze keer.

 

Victoria ontvangt Wasmeer aan ’t Jagerspaadje. Een regelrechte topper. Wellicht zal later blijken dat dit de eerste Super Saturday was met Victoria – Wasmeer en Huizen – Altius! De grote vraag is echter hoe Arnoud Boer erbij zal zitten. Bij Laren stond hij niet langs de zijlijn maar zat hij. Hij leek vanaf een soort fatboy de wedstrijd te aanschouwen. Naderhand bleek hij te hebben gezeten op de ruim voorziene ballenzak van Victoria, als ware het een heus voetbaltroontje. Hoe apart, en de vraag dringt zich op of hij dat altijd doet. En voor de meer verfijnde lezer van deze site wil ik graag even een parallel trekken met de Perzische heerser Xerxes. In het gelijknamige boek van Louis Couperus staat mooi beschreven hoe deze megalomane koning een luxueuze zetel liet bouwen op een heuveltop, opdat hij vandaaruit totally relaxed kon genieten van een veld- of zeeslag van zijn leger of vloot tegen de een of andere, op voorhand kansloze vijand. De details zijn helaas uit mijn geest weggezakt; de altijd voortknagende Tand des Tijds en de alcohol hebben hun stugge, verwoestende werk keurig uitgevoerd. Jammer is dat. Maar deze Xerxes dus lag daar in zijn kussens, heerlijke dadels en vijgen te verorberen omringd door allerlei vrouwelijk schoons etc. etc. maar verbleekte langzamerhand toen hij zag hoe daar beneden zijn leger dan wel vloot compleet werd verwoest door de veel zwakkere vijand. 

Daar moest ik aan denken, afgelopen zaterdag. Want gaat zoiets komende zaterdag ook niet gebeuren? Want nu komen er wel ff Echte Kerels op bezoek, Victoria. Jongens van de gestampte pot. En die willen maar één ding van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat: voetballen! Waarover Jan de Jong, toen hij nog hun trainer was, dan ook stelde: “maar wat ik bij mijn huidige club een héél sterk punt vind, is dat er vele kinderen écht komen om te voetballen en het niet over andere sporten hebben, die er ook even worden bijgedaan”.

Ik ben benieuwd hoe Arnoud er zaterdag aanstaande bij zit of staat … Jammer dat ik niet even kan gaan kijken. Maar Wasmeer kennende en met de tweede helft bij Laren in het achterhoofd, voorzie ik wel wat probleempjes voor onze eigen lokale Xerxes en zijn blauwe legertje en houd het op een doelpuntrijk gelijkspel.

 

In en tegen Huizen gaat Altius de opgaande lijn doortrekken. Alhoewel Huizen het, zoals reeds gesteld, prima doet, verwacht schrijver dezes geen eenvoudige maar uiteindelijk wel een duidelijke overwinning voor de oranjehemden. Altius E1 is door haar eigen trainer ondertussen reeds als “duits” bestempeld en de engelse voetballer Gary Lineker zei ooit iets als: “Voetbal is een spel dat je speelt met 2 keer 11 spelers, het duurt 90 minuten en aan het eind blijkt altijd dat de Duitsers hebben gewonnen”.

 

In Laren gaat de lokale vereniging op jacht naar de eerste drie punten in het duel met de eveneens nog puntloze Zuidvogels. En dat gaat ze lukken al zal er geen monsterscore uit de bus rollen.

 

Hoogland gaat thuis tegen NVC proberen de draad van de eerste wedstrijd (7-1 tegen Laren) weer op te pakken. Zoals u al eerder kon lezen heeft mijn vertrouwen in NVC een dieptepunt bereikt dus ik denk dat Hoogland inderdaad de winst gaat pakken.

 

SDO gaat bij Omniworld een serieuze greep naar een plek bij de eerste vier doen door te winnen van Omniworld. Als BFC daar kan winnen, zo zullen de blauw-witten denken, kunnen wij dat ook. En groot gelijk hebben ze.

 

Een en ander teruglezend, moet ik toegeven dat ik vreselijk ben afgedwaald van mijn feitelijke opdracht waardoor u wel erg veel tekst heeft moeten doorspitten teneinde de essentie aangaande komend weekend te kunnen vatten. Een dubbeldik nummer, terwijl het nog lang geen Kerstmis is, als het ware. Excuses daarvoor, de volgende rubriek zal beslist meer to-the-point zijn alhoewel ik nog wel een keer iets kwijt wil over zorgwekkende en wellicht geheimzinnige ontwikkelingen bij Hoogland. Daarnaast zie ik steeds meer parallellen tussen deze Hoofdklasse E en hetgeen de Chinese wijsgeer Sun-tzu al beschreef in zijn “De kunst van het oorlogvoeren”. Sta mij toe daar af en toe nog, zij het beperkt, over uit te wijden.

 

Resumerend, komend weekend in cijfers:

Laren E1 – Zuidvogels E1: 3-1

Hoogland E1 – NVC E1: 4-2

Huizen E1 – Altius E1: 2-6

Omniworld E1 – SDO E1: 1-4

Spakenburg E1 – BFC E1: 3-1

Victoria E1 – Wasmeer E1: 3-3

 

 

(*) Sorry Ed: Grapje!!! Maar na een lang weekend met de jongens en alle vier de Langhoutjes een kamer te hebben gedeeld in een heus Palau ( ) te Barcelona, kan de relatie wel wat hebben, toch?

 

 

Dit bericht werd geplaatst in De Wedstrijden. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s