De voorbeschouwing met een duistere rand…

 
Denk je dat bij de voorbeschouwing van de vorige week onze scribent helemaal los is gegaan; vergeleken met die van de komende week  laat deze zich beschrijven als regelrecht prutswerk.
De column van deze week is met gevoel voor understatement m.i. briljant te noemen.
 
Veel leesplezier!
 
 

“The horror. The horror”. Aan die haast gefluisterde woorden van Marlon Brando uit Apocalypse Now moet ik denken, terwijl ik trillend achter mijn laptopje zit, nog steeds in lichte paniek. Het is ondertussen zaterdagnamiddag, het weer is gepast druilerig, donker en ietwat troosteloos. Deze dag begon zo mooi met een uitstekende overwinning van de oranjehemden in Huizen. Totdat even na de middag ons het bericht bereikte dat Victoria in eigen huis Wasmeer met 9-1 had verslagen ………….

Dat is geen voetbaluitslag meer tussen twee willekeurige E-teams op een willekeurige zaterdagochtend maar een regelrecht statement, ja zelfs een oorlogsverklaring! Het Monster opent wijd zijn bek en laat ons “genieten” van een vreselijke adem en een weinig fraai uitzicht op ontstoken amandelen en half verteerde restanten van opgegeten slachtoffers. Niets meer en niets minder!

Net zoals eenieder nog weet wat hij of zij deed toen Pim Fortuijn werd doodgeschoten of toen de eerste berichten van 9/11 binnensijpelden, zo zullen wij, de technische staf van  Altius E1, nog jarenlang weten waar we waren en wat we deden toen ons duidelijk werd dat Victoria met 9-1 van Wasmeer had gewonnen.

Hoe nu verder? Gewoon glashard ontkennen dat dit gebeurd is. Hoezo Victoria tegen Wasmeer? Wat? Wanneer? Néééé, dat zie je helemaal verkeerd. Daar ben ik supergoed in, ontkennen, best wel een specialist. En ik ga nu gewoon het beloofde, leuke, tragi-komische stukje over Hoogland schrijven …. Nee, dat gaat toch echt niet. Wellicht volgende week …

Het meedoen van dat nare Victoria in onze competitie botweg ontkennen? Ja, dat zou mooi zijn!!! We spelen niet met twaalf maar met elf teams in Hoofdklasse E’ (E-accent). Om beurten is er steeds een team vrij. Dat team kan dan desgewenst tegen Victoria spelen. Dat is namelijk een beetje een zielig clubje, dat te laat was met haar inschrijving en nu in geen enkele competitie mag meedoen. Verder wel leuke lui en aardige jongetjes. En als we dan tegen ze spelen, zo hebben we (= de elf teams uit Hoofdklasse E’) afgesproken, doen we nét of die stakkertjes echt mee mogen doen en we een echte competitiewedstrijd in de hoofdklasse tegen hen spelen! En doen we alsof we enorm teleurgesteld zijn bij een tegengoal of als we verliezen etc. Is toch leuk voor die arme kinderen en die arme ouders! Hebben ze ook weer een leuk weekend! Kijk eens hoe blij ze zijn na afloop! Terwijl wij wel beter weten en de naam Victoria in de Hoofdklasse E’ helemaal niet voorkomt!!!

Maar nee, daar word ik ook nog niet echt vrolijk van, hier achter mijn laptopje. Proberen een rationele verklaring te vinden, dan maar. In het Wasmeer-verslag zie ik iets staan over hoog kunstgras (Moet dat dan ook gemaaid worden?), blessures … maar 9-1? Heb ik zelf wellicht niet bijgedragen aan deze ramp? Na het lezen van mijn voorbeschouwing wilde de technische staf van Wasmeer de jongens voorbereiden door met zijn allen te gaan kijken naar de recent op  DVD verschenen film “300”. Een poging tot een soort teambuilding. Want daarin speelde immers ook een Xerxes en die kreeg er flink van langs, dacht men. Pas gaandeweg werd duidelijk dat dit een super-agressieve B-film is, en dat de rol van Xerxes wordt vertolkt door een zeer beangstigende neger van circa 2.20 meter die met zware stem allerlei bedreigende taal uitkraamt en wiens gezicht is voorzien van allerlei hang- en sluitwerk (van de hoogste veiligheidsklasse). Bovendien lijken die 300 Spartanen met hun karakteristieke rode mantels wel heel erg op Wasmeer-spelertjes en werden ze alle 300 uiteindelijk door een tevreden Xerxes in de pan gehakt. De hele Wasmeer E1 heeft de nacht voorafgaande aan de wedstrijd dus niet geslapen en is doodsbenauwd gearriveerd op ’t Jagerspaadje. Toen de lokale Xerxes bij aankomst een vriendelijke, blanke jongeman van normaal postuur zonder piercings bleek te zijn, maakte dat niets meer uit. Trillend van angst en vermoeidheid werden ze – door mij ergens Echte Kerels genoemd – als makke lammeren naar de slachtbank gevoerd.

Mooie uitleg. Zou zelfs allemaal waar kunnen zijn, maar het helpt me helaas nog niet veel verder. Want wat hier gaande is veel meer fundamenteel.

Ik kijk naar buiten en zie dat steeds meer formaties van donkere wolken ontstaan en dat de wind opsteekt.

Ze leken best wel aardig, de Victoria-aanhang, leken zelfs wel beschaafde lui. Stuk voor stuk mogelijke Vrienden van Altius E1. De afstand tussen de plek waar ik nu zit en de Victoria-kantine bedraagt hemelsbreed een kilometer of twee, drie, maar ik zie ze daar nu gewoon staan, daarboven, met zijn allen gezellie onder dat deels schuine dak in de merkwaardigste voetbalkantine van Nederland. Met zijn allen aan de pinot noir (heren) of de pinot gris (dames). Wat hebben ze een lol! En wacht eens, hóór ik ze niet zingen? Ja, ik hoor het goed. Wat zingen ze? Even goed luisteren welke klanken de wind naar mij toe draagt … ja, ik hoor het goed … “Arnoud is oké, olé, olééé / Arnoud is oké / Arnoud is oké / Arnoud is oké, olé, olééé”. De zoveelste doos pinot moet er aan geloven en de stemming wordt grimmiger. Uit de flarden tekst die mij bereiken reconstrueer ik dat men nu begonnen is aan “Het is stil aan de overkant / Stil aan de overkant” etc. gevolgd door “En we zwaaien met zijn allen naar Berestein / Zwaaien met zijn allen / Zwaaien met zijn allen / Zwaaien met zijn allen naar Berestein”. Het niveau zakt verder en het einde is, zo vrees ik, nog lang niet in zicht want middels “Martin, Martin, alles ist vorbei / Alles ist vorbei / Alles ist vorbei” wordt de spot gedreven met het door Martin bedachte duitse karakter van Altius E1. Ik wil eigenlijk het vervolg al niet meer horen, maar zoals dat gaat, ben je toch nieuwsgierig en luister je toch even: “Spoel Altius door de plee, olé, olééé / Altius door de plee / Altius door de plee / Altius door de plee, olé, olééé”. Bah, bah, bah. En er zit nog meer in deze beerput. Want daarna moet Martin door de plee, vervolgens ondergetekende, daarna Montse en uiteindelijk zelfs Hans (oud-Victoriaan; en tsja, dat vind ik wel weer een beetje terecht … :-)). Het allerergste moet echter nog komen! Want ze gaan “We are the champions” zingen. Vréselijk nummer. Het is iedere keer weer een uitdaging om als je de Victoria E1-site bezoekt, dat nummer te vermijden. Je moet dan zo snel mogelijk “ergens” aan de linkerzijde dubbelklikken. En als je dan pech hebt en je komt in het foto-album terecht, hoor je Shakira “Oh baby, when you talk like that, you make a woman go mad” verkondigen. En dan vraag je je als E1-analist toch weer af wat Arnoud ons daar nou mee wil zeggen.

Maar goed, de enig mogelijke conclusie van deze dag is dat Het Beest zijn Ware Gezicht laat zien, een totaal démasqué!

En over twee weken moeten we er zelf naartoe. Je voelt je zo een suffige hobbit uit Lord Of The Rings (LOTR) op weg naar het land Mordor waar duizenden uit klei geboetseerde orks staan te popelen om je af te slachten. En waarvan je de vuurspuwende berg in de verte al beangstigend ziet tekeergaan. Als ik weer goed luister, en als die dronken Toppertjes daar in die kantine ff dimmen, hoor ik in de verte al vaag klaroengeschal, en hoor ik de dreunende voetstappen van de tienduizenden van het Leger van Het Kwaad die zich aan het verzamelen zijn. Het wordt even heel erg donker. Wat vliegt daar nou over mijn huis? Is dat niet zo een nazgúl, de geest van een overwonnen koning op een of ander vliegend monster, in dienst van De Duisternis. Ze zoeken ons al … ze kunnen niet wachten tot 13-10 …

En het Leger van Het Kwaad is zo verschrikkelijk groot. Uit de ruimschoots voorhanden kleigrond rond ’t Jagerspaadje hebben ze meerdere E-teams geknutseld. Als Arnoud Boer op vrijdagavond wordt gebeld voor een afmelding, neemt hij de boodschap lachend in ontvangst, zegt sympathieke dingen als “Er zijn belangrijkere dingen in het leven als een potje voetbal“ en “Gewoon lekker uitzieken, hoor!”. Hij vraagt zijn vriendin haar handen voor zijn ogen te houden en met een potlood kruist hij een willekeurige vervanger aan op de reservelijst. Maakt allemaal niet uit; er zijn hele bakken vol met Stijntjes, Tijntjes en Timmen, hele legers …

Als op dezelfde avond daarentegen de telefoon klinkt in huize Langhout, krimpt Martin in elkaar en kruipt hij onder de tafel, “Ik ben ff weg” tegen Ellen fluisterend. En als hij per ongeluk een keer zelf opneemt en de slechte tijding hoort, sputtert hij altijd tegen en grossiert in merkwaardige vragen als “Maar het been zit dus wel nog aan het lichaam vast en het reageert op zenuwprikkels? “ en “Morfine, biedt dat geen oplossing?”. En wat dacht u van deze: “Maar theoretisch kan hij dus wel nog voetballen, mits hij maar een uurtje uit die vervelende coma geraakt? “. Of “Koorts? Ach, wat is nou een hoge temperatuur? In sommige Afrikaanse landen is het voortdurend meer dan 40 graden, dus dat lijkt me niet echt een reden om niet te voetballen”.

Nee, dit gaat al lang niet meer over een potje voetbal tussen E-tjes, dit is het Finale Gevecht van de Mensheid tegen de Totale Duisternis! En als onze acht kleine helden de strijd op 13-10 tegen deze veeltallige vijand verliezen, wint het Ultieme Kwaad, zal de zon verdwijnen en wacht ons een permanente vrieskou, het zal dagenlang vuur- en asdeeltjes regenen, uit de hemel klinkt voortdurend keihard muziek van André Rieu, het water in de Oude haven zal veranderen in stinkend varkensbloed, zwermen gruwelijk gemuteerde sprinkhanen zullen ons bezoeken etc. etc. Kortom, een gelijktijdig optreden van de Götterdämmerung en de Tien Bijbelse Plagen zijn hiermee vergeleken een knusse picknick met de hele familie op een zonnige zondagnamiddag in het Corversbos.

In LOTR loopt het goed af doordat die sullige hobbit (Frodo? Lijkt wel erg op Fred …) uiteindelijk (na een veel te lange slotscene) de Ring in het vuur gooit, de Ring die Het Kwaad zo begeert. Wat moeten wij nu doen om deze rampspoed te bezweren? Welk sieraad heeft Altius en wil Victoria o zo graag hebben? Het zijn vast niet onze shirtjes die na een jaartje of zestien nog steeds zo mooi feloranje schitteren (Wat een beetje radio-activiteit al niet vermag). Nee, vast niet. Maar wacht eens, Arnoud Boer zocht toch onlangs een toernooi in (de omgeving van) Barcelona … Tuurlijk, dat is het! Onze beker van dat toernooi zoals gewonnen in juni jl.!!!!! We moeten op 13-10 de trap op naar boven (de berg op …) en dat plexiglas geval in de open haard van de bestuurskamer van Victoria smijten. En net als in LOTR zal de grond dan opensplijten en de Victoria-orkjes verslinden, terug naar de klei waaruit ze bij tientallen door tovenaar Arnoud c.s. zijn geboetseerd. We krijgen dan normale tegenstanders en we gaan winnen!  

Maarre … waar is dat ding nou gebleven? Zoals te doen gebruikelijk bij de E1 hebben we ook deze prijs achteloos bij de rest van de prijzen in de kofferbak van Martins auto gegooid. En laat Martin nou net een nieuwe auto hebben sinds deze zomer …

 

Alles komt goed, zo lang ik mijn medicijnen maar tijdig neem, meldde ik u al de vorige keer. Zoals uit het bovenstaande blijkt, was ik vandaag daarmee duidelijk wat aan de late kant … Nu gaat het al weer wat beter.

 

En hoe dan ook, eerst wacht ons nog een mooie vierde speelronde. Voordat ik daarop inga, sta ik nog stil bij de zojuist gespeelde derde ronde.

 

Altius won in Huizen met maar liefst 9-3 (prognose 6-2). De voorspelling was precies 2/3 van de echte uitslag. En waar kennen we die breuk van, kindertjes? Juist ja, Martin en Fred vormen 2/3 van de technische staf. Maar verder kan zelfs ik daar geen soep van maken, zeker niet zo vlak na de inname van mijn medicijnen.

 

Victoria tegen Wasmeer is al voldoende aan de orde geweest (9-1, prognose 3-3). Ook deze uitslag heb ik dus bijna goed voorspeld.  

 

In Bussum kwam SDO onverwacht niet tot scoren tegen Omniworld (0-0, prognose 4-1). Volgens de eigen verslaglegging was SDO wel de betere ploeg, dus had ik het allemaal wederom nog niet zo slecht gezien.

 

Hoogland verloor thuis verrassend van NVC waar ik een overwinning van de thuisploeg had verwacht (0-2, prognose 4-2). De score van NVC had ik goed, zullen we maar zeggen. Hoogland kwakkelt verder.

 

Zoals bijna perfect voorspeld, maakte Spakenburg de eerste driepunter thuis tegen BFC (3-0, prognose 3-1).

 

Laren en Zuidvogels deelden de punten (2-2, prognose 3-1). En meer zullen we nooit over deze wedstrijd te weten komen, gegeven de wel zeer beperkte informatievoorziening omtrent deze twee teams. De kans is groter dat je al surfend de verblijfplaats van de in Portugal verdwenen engelse Madeleine McCann achterhaald dan dat je iets te weten komt over het reilen en zeilen van deze teams.

 

En dan de wedstrijden van zaterdag 6 oktober, de vierde speelronde.

 

In de laatste leuke wedstrijd van dit seizoen (:-)) ontvangt Altius het Amersfoortse Hoogland, de verrassende koploper na de eerste ronde. Ondertussen is Altius nog steeds zonder puntverlies en is Hoogland weer geheel terug op aarde. Normaliter zou een uitslag met meer dan tien goals verschil passen bij het krachtsverschil tussen deze twee teams. Maar een poosje geleden zag uw deskundige aan de hand van foto’s van Wasmeer – Hoogland, dat de staf van Hoogland het meest briljante heeft gedaan wat je kunt doen als je niet zo een sterk team hebt: een leuk meisje in de goal zetten! Onze mannetjes zullen, als ze al niet ter plekke verliefd worden, beslist niet er vol tegenaan durven gaan uit angst deze lieftallige blondine pijn te doen.

 

Zoals Jaap Visser van Huizen al stelde moet Huizen vooral punten gaan pakken tegen mede-middenmotors als BFC. En volgens uw scribent gaat dat zeker lukken, komend weekend. Huizen behaalt een duidelijke overwinning.

 

NVC speelt tegen Victoria en is dus eigenlijk vrij deze week … De thuisploeg heeft zich knap hersteld door te winnen bij Hoogland maar dat geeft schrijver dezes nog niet het gevoel dat men tegen Victoria iets in te brengen zal hebben. Daarom moet men rekening houden met een ruime overwinning van de lichtblauwen (uit-tenue!). En ja hoor, natuurlijk gaat de handrem er weer op, zo een week voor de topper tegen Altius. Maar denkt men dat wij, de briljante technische staf van Altius E1, net uit een of ander ei gekropen zijn? Daar trappen wij dus niet in. Het wordt 0-8 terwijl 0-20 de normale eindstand ware geweest.

 

In Almere ontvangt Omniworld met haar “fanatieke” (volgens verslag SDO) aanhang Spakenburg. Omdat Omniworld thuis van BFC verloor en Spakenburg tegen deze club juist won, reken ik op winst voor Spakenburg. Het leven kan soms zo eenvoudig zijn.

 

Zoals de Wasmeer-coach al aangaf in het meest recente verslag op de Wasmeer-site,  gaat Wasmeer laten zien dat het gewoon goed kan voetballen, dit weekend. En opponent Laren zal hen geen strobreed in de weg leggen, luidt mijn deskundige verwachting.

 

En in alweer de laatste wedstrijd van komend weekend, gaat SDO in Huizen op bezoek bij de Zuidvogels de drie punten pakken en zal het na dit weekend de vierde plek innemen.

 

Resumerend betekent dit:

Altius – Hoogland: 8-0

BFC – Huizen: 2-5

NVC – Victoria: 0-8

Omniworld – Spakenburg: 0-2

Wasmeer – Laren: 6-0

Zuidvogels – SDO: 0-5

 

Ik kijk naar buiten en zie de wolken openbreken en een voorzichtig zonnetje de vooravond nog een beetje opfleuren met haar stralen. Is dat een voorteken? Is er nog hoop?

Dit bericht werd geplaatst in De Wedstrijden. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s