De spanning loopt op..

 

De spanning loopt op voor a.s. zaterdag met de topper Victoria E1 – Altius E1. Hoe daar mee om te gaan? Het blijft moeilijk, maar gelukkig hebben we Fred nog……:

 

Wat was de vierde speelronde enerzijds nietszeggend en anderzijds wederom o zo veelzeggend. De koplopers wonnen allebei maar overtuigden niet … Omstreeks 10.00 uur meldde zich een aantal Victoria-getrouwen (inclusief Arnoud Boer, also known as Xerxes en Het Boze dan wel Het Kwaad) zich op Sportpark Berestein. Aan de vooravond van Victoria – Altius, tracteerde coach Martin hen op een koekje van eigen deeg door Altius zwak te laten spelen zonder dat de overwinning in gevaar kwam. En wat doet Victoria een uurtje later in Naarden? Precies! Probeer maar eens kinderen een uurtje zo tactisch te werk te laten gaan; ronduit briljant.

Datgene wat zich allemaal tijdens de Koude Oorlog heeft afgespeeld, is hiermee niets vergeleken. Denk aan “The spy who came in from the cold”, “Topaz” en oudere Bond-films, allemaal dillettantistisch gestuntel, gepruts en kinderspel vergeleken met wat zich de laatste weken in Hilversum en omgeving heeft afgespeeld.

 

In het verlengde daarvan had ik de ultieme overwinningsstrategie bedacht en aan de collegae van de TS van Altius E1 voorgelegd. Ik dacht: Alle remmen los! No more Mister Nice Guy! We pakken ze hard aan! Er moet gewonnen worden, koste wat het kost. En we … zetten de haka in!!!!!! De haka is van oorsprong een Maori-krijgsdans en is het alom gevreesde openingsritueel van de All Blacks, het rugbyteam van Nieuw-Zeeland. Ik had de tekst al aangepast aan onze situatie, lees en huiver:

“Kia whakawhenua au i ahau!” (Laat mij één worden met het land) // “Hi aue ii!” (Yeah!) // “Altius e ngunguru nei” (Altius dendert voort) // “Au, Au, Aue Ha! I ahaha!” (Yeah! Yeah!) // “Ko kapa o orango e ngunguru nei!” (Het team in het oranje dendert voort!) // “Au, Au, Aue ha!” (Yeah! Yeah!) // “Ka tu te ihiihi” (Zie de angst onder ogen) // “Ka tu te wanawana” (Vecht tegen de verschrikking) // “Ki runga ki te rangi” (Tot in de hemel) //

“E tu iho nei” (Vecht daarboven) // “E tu iho nei. Hi!” (Hoog daarboven. Yeah!) // “Ponga ra!” (De schaduw valt!) // “Kapa o Orango” (Team in het oranje) // “Aue, hi!” (Yeah!) // “HA!!!!” (Ha!). De laatste regels worden voluit geschreeuwd. De Victoria-mannetjes zouden hun ogen uitkijken en schrikken van dat agressieve volk in het oranje. En het zou al 0-3 staan bij de aftrap. Wekenlang is hierop in het geheim gestudeerd door Martin (die voorop zou gaan in deze krijgsdans) en de mannetjes onder leiding van Montse die zorg droeg voor de juiste choreografie (inclusief het omstreden keel-doorsnijden gebaar). Maar helaas, vorige week vrijdag is Nieuw-Zeeland op het WK Rugby vrijdag jl. door Frankrijk uitgeschakeld en daarnaast zag het er absoluut niet naar uit dat Martin de tekst ooit zou kunnen onthouden. Als de eenpersoons Altius E1-denktank heb ik daarna nog één poging ondernomen Altius een beslissende ontwikkelingsvoorsprong te geven op Victoria. Ik heb Martin gevraagd zich te verdiepen in de klassieker “De kunst van het oorlogsvoeren” van Sun-tzu. Na één dag echter kreeg ik het boek alweer terug met de opmerking dat er geen plaatjes in stonden. En dus mist Altius nu wijsheden als “Zoek bij het aangaan van de gevechten de snelle overwinning. Als de strijd wordt gerekt, zullen uw wapens bot worden en uw manschappen gedemoraliseerd raken.” En wedden dat Arnoud Boer dit wel allemaal weet?

 

Tsja, dan houdt het ook voor uw dienaar op en wacht ons zaterdag a.s. geheel onnodig toch nog een spannende wedstrijd met een onvoorspelbare uitkomst.  

En dat onvoorspelbare is niet fijn. Want winnen of verliezen heeft nogal wat consequenties! Wordt het een fijn weekend en gaan we leuke dingen doen, de paden op, de lanen in! etc. Of liggen we op de bank onder een dekbed urenlang feel good movies te aanschouwen. Rijden we maandag naar kantoor met op de radio André en Geer (meezingen!) of wordt er geluisterd naar Verdi’s Requiem dan wel een trieste cantate van Bach (“Ich will den Kreuzstab gerne tragen” of “Ich habe genug”, dat soort spul). Wordt de aanstaande viering van Sinterklaas dan wel Kerstmis nog een beetje uitbundig of wordt het een karige boel voor de kleine man met vooral nuttige dingen zoals kleding en laat de games-sector het dit jaar ff afweten (“Ja jongen, Sinterklaas houdt niet van kindertjes die geen kampioen worden!”)?

Kortom: Heeft het leven na zaterdag 13-10, 11.30 uur nog zin?

En nog erger is dit ongewisse voor de trainers. Hebben zij de week erop nog wel iets te trainen en te begeleiden of zitten ze voortaan voor de buis? En dan hebben ze niet eens echt iets fout gedaan, behalve dan één wedstrijd verliezen. Een schril contrast met een niet met name te noemen trainer die na 1,5 jaar ernstig dysfunctioneren bij zijn club, een aanbod van 9 miljoen van een engelse topclub mocht ontvangen. Het leven is hard.

 

Maar nu ben ik al aan het vooruitblikken terwijl er nog moet worden gekeken naar mijn prognose van de vorige keer. Twee bijzonderheden vielen afgelopen weekend op.

 

Allereerst was sprake van, voorzover ik weet, de eerste gestaakte wedstrijd. Dat was Omniworld – Spakenburg, bij een stand van 3-1 voor de thuisploeg. Volgens de site van Spakenburg floot de scheidsrechter voortdurend in het voordeel van Omniworld. Volgens de Omniworld-site was dat niet zo en werd de leider van Spakenburg weggestuurd nadat hij zijn jongens had aangeraden de scheids maar een schop te geven. En bij het weggaan nam deze coach het team mee en daarmee was de wedstrijd afgelopen.  

U verwacht nu natuurlijk het deskundige oordeel van uw scribent, á la de Rijdende Rechter. En tsja, wat hier nu van te vinden? Om hier een goed oordeel over te kunnen vellen, ben ik te rade gegaan bij een wijs volk van duizenden jaren geleden, de Tolteken. Hun wijsheid is gestoeld op een viertal principes, De Vier Inzichten.

Door die opmerking over de scheids te maken, zondigde de leider van Spakenburg tegen de eerste van De Vier Inzichten, die luidt “Wees onberispelijk in je woorden”. Want  onberispelijk was de opmerking zeer zeker niet. Anderzijds stelt het Tweede Inzicht “Vat niets persoonlijk op” dus daar gaat de Omniworld-scheidsrechter in de fout. Dus als ik kijk naar de feiten is het 1-1, een gelijkspel en heeft niemand gelijk.

Voor de volledigheid: Door me in bovenstaande redenering te baseren op feiten, voldeed ik aan “Ga niet uit van veronderstellingen”, het Derde Inzicht. Bovendien voldoe ik altijd aan “Doe altijd je best”, nummertje vier.

 

Het andere, bijzondere aspect van afgelopen weekend is het feit dat Victoria niet meer in haar door mij zo bewierookte uit-tenue mag spelen. In de tweede regel van het door een Victoriaantje geschreven wedstrijdverslag staat “We speelden in het thuistenue want in het uitteneu (typefoutje van de kleine man, FV) mogen we niet meer spelen.”. En dan voel je het enorme kinderleed dat achter deze eenvoudige constatering schuil gaat.

Als ik kijk naar onze eigen armoede (Hoorde ik zaterdag jl. niet in de kantine dat Ellen en Montse weer elastiek gaan aanbrengen in de broekjes? Tüchtige Weiber! Heerlijk!), lig ik daar niet wakker van maar als Het Schrijvende Geweten van de Hoofdklasse E, vind ik dat natuurlijk vreselijk. Nooit meer zullen we dat prachtige lichtblauw op de Gooise velden voorbij zien flitsen. Behalve dan tijdens trainingen aan ‘t Jagerspaadje. Of is dat wellicht ook verboden? Het trainingspak mag wél nog. Ik zou dat als Victoria E1 dan ook voortaan continu dragen, uit en thuis. En bij werkelijk alle gelegenheden en vooral op het Good Old in augustus 2008! Dit is ook bij Altius E1 geen onbekende problematiek. Het is ook werkelijk ontzettend belangrijk dat je je als clubbestuur met dit soort zaken bemoeit, sterker nog; je moet je vooral met dit soort dingen bezig houden! En je moet sowieso vooral die teams die enthousiast hun eigen zaken kunnen regelen, lekker dwarsbomen. In plaats van al je energie te richten op de teams die niet hun eigen zaakjes goed voor elkaar hebben (en dan bedoel ik niet alleen iets relatief simpels als kleding maar denk ook aan oefenwedstrijden, oefentripjes, onderlinge communicatie en gedrag, beschikbaarheid van leiders, trainers etc), richt je je schaarse aandacht op die clubonderdelen die al (te) goed lopen. Werkelijk briljant. Wat ben ik ook een sukkel dat ik als projectmanager mijn aandacht altijd vooral richt op de slecht lopende projectonderdelen. Moet ik dus voortaan niet meer doeoeoeoeoeoeoen!!!

 

OK, tijd voor mijn medicijnen. En voor de cijfers van zaterdag jl.

 

Altius had het moeilijk dan wel maakte het zichzelf moeilijk tegen een fysiek sterk en bij vlagen vlot spelend Hoogland (5-2, progonose 8-0). Voor de overwinning hoefde echter nooit te worden gevreesd. De in de voorbeschouwing vermelde blondine verdedigde haar doel kundig en werd niet, zo moet ik eerlijk bekennen, gespaard door de Altius-aanvallers.

In Bussum pakte Huizen zoals voorspeld de volle winst tegen BFC (3-6, prognose 2-5). Perfect voorspeld.

NVC maakte het Victoria moeilijker dan verwacht (2-4, prognose 0-8). Volgens het verslag werden er wel weer veel kansen gemist door de blauw-witten, dus zo slecht was ook deze keer mijn voorspelling niet.

Omniworld tegen Spakenburg pakte totaal anders uit dan voorspeld (3-1, prognose 0-2). Gegeven de tegenstrijdige berichtgeving over wat er zoal heeft plaats gevonden en over welk team nou het sterkste was, kan ik mezelf helaas niet via de een of andere kronkelredenering alsnog een beetje gelijk geven en is dit daarmee de eerste keer dat ik er dit seizoen naast zit.

Conform de verwachting herstelde Wasmeer zich tegen Laren (5-1, prognose 6-0). Dus prima voorspeld zou ik zo zeggen evenals de wedstrijd tussen Zuidvogels en SDO (3-7, prognose 3-7).

 

Zuidvogels en Laren staan nu gezamenlijk onderaan en ik betwijfel of dat beeld nog een schokkende verandering zal ondergaan in de komende achttien speelronden.

 

Aanstaande zaterdag gaat BFC op bezoek bij Hoogland. Ik schat deze ploegen ongeveer even sterk in en reken op een gelijkspel.

Wasmeer ontvangt de Zuidvogels. Dat is een makkie om te voorspellen. Zuidvogels speelde gelijk tegen Laren en dat Laren verloor dus net bij Wasmeer met 5-1. Dus ook nu wordt het 5-1 voor Wasmeer.

SDO, Huizen en Omniworld lijken de teams die gaan strijden om de vierde plaats, na de 1e drie (Victoria, Altius en Wasmeer). En twee van hen ontmoeten elkaar in de subtopper Huizen tegen Omniworld. Ondanks de onmiskenbare progressie die Omniworld lijkt door te maken, ga ik uit van een kleine overwinning voor de thuisploeg.

Aan het idyllische Schuilkerkpad treffen Laren en NVC elkaar. Laren verloor dik bij Hoogland terwijl NVC daar juist won. Anderzijds is het vertrouwen van uw analist in NVC nog lang niet hersteld. Hmmmm … toch maar een kleine winst voor NVC.

Het teleurgestelde Spakenburg ontvangt thuis SDO. Is men er weer helemaal klaar voor? Ik denk het wel maar vrees dat SDO toch een maatje te groot is voor Spakenburg.

En last but not least, Altius gaat zich melden aan ’t Jagerspaadje voor de topper tegen Victoria. Als Altius het eerste kwartier schadevrij doorkomt, wint Altius. Anders Victoria. Maar u eist natuurlijk houvast van mij in de vorm van een uitslag. U wilt weten waar U aan toe bent. OK … een kleine overwinning voor ………. Ko Kapa o Orango! HA!!!!!!!

 

En dat alles leidt voor de vijfde speelronde tot het volgende totaalplaatje:

Hoogland – BFC: 2-2

Wasmeer – Zuidvogels: 5-1

Huizen – Omniworld: 3-0

Laren ’99 – NVC: 1-3

Spakenburg – SDO: 2-4

Victoria – Altius: 1-3

 

Ik wil deze week besluiten met wat stof tot nadenken voor de twee coaches van het topduel zaterdag a.s.: “Meester Sun zei: Van oudsher zal de expert in de strijd eerst zichzelf onoverwinnelijk maken en dan op de vijand wachten tot deze zijn kwetsbaarheid toont. Onoverwinnelijkheid hangt van onszelf af; kwetsbaarheid berust bij de vijand. Daarom kan de expert in de strijd zichzelf onoverwinnelijk maken, maar kan hij niet met zekerheid de kwetsbaarheid van de vijand garanderen. Daarom zegt men: De overwinning kan worden voorzien, maar ze kan niet worden geforceerd.”

Doe er jullie voordeel mee!

Dit bericht werd geplaatst in De Wedstrijden. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s