De wedstrijden

Een gedreven en geinspireerde scribent slaat weer toe!

 

 

Piu Jesu, Domine, dona eis requiem, dona eis requiem, sempiternam requiem (Goede Jezus, Heer, geef hen rust, geef hen rust, eeuwige rust)

 

Prachtige klanken uit Fauré’s Requiem doen een bij voorbaat tot mislukken gedoemde poging uw dienaar wat rust te bezorgen. Want wat een week! Nu, ca. 70 uur na de happening, kan uw knecht niet aan een en ander terugdenken zonder hartkloppingen. Het was, conform mijn voorspelling, een koude woensdagavond maar verder zat ik er qua wedstrijdbeeld en ambiance volledig naast. Een inktzwarte avondhemel en veel toeschouwers rondom het karig verlichte veldje. En de eigen E1 die, tot mijn grote verbijstering, in bloedvorm verkeerde en, zoals de grote Altius-roerganger het verwoordde, inderdaad over Victoria E1 heen denderde.

 

Hoe kunnen we dit gebeuren het beste kenschetsen voor de ongelukkige die er niet bij was? Als er een statement aan deze wedstrijd moet worden gekoppeld, moet u denken aan “When the going gets tough, the tough get going” (uitspraak van een Amerikaanse president, Roosevelt of Eisenhower, ik weet het even niet precies) of het werkelijk briljante “A man has got to do what a man has got to do” (uitspraak van John Rambo, een filmfiguur die ik overigens graag als Amerikaanse president had gezien).

Als er muziek bij had moeten worden uitgekozen, was dat het bekende Dies Irae (De dag des toorns, en wat waren ze boos, de oranje mannetjes!) uit Mozarts Requiem of Wagners Götterdämmerung (in  het Frans klinkt deze titel nog veel mooier: Le Crépuscule des Dieux, langzaam uit te spreken) of, wel wat popi, de ouverture uit Die Walküre (ook Wagner).

 

Bij het aanschouwen van zoveel onverwachte schoonheid, dwaalden mijn gedachten af. Uiteraard naar mooie plaatsnamen als Pesse (ook langzaam uit te spreken) maar toch ook naar een finale van de Champions League, ergens begin jaren negentig. Barcelona, torenhoog favoriet na een sterk seizoen vol mooi voetbal, tegen AC Milan. Milan had het hele jaar nog geen deuk in een pak boter geschoten (dus waardeloze vergelijking, Fred, je bent weer hopeloos bezig). Maar tot grote verbazing van miljoenen toeschouwers werd Barcelona volledig weggespeeld en Milan won met 5-0 of 5-1. Sindsdien gonst het van de geruchten over bloeddoping en … ehhhhh … ander onderwerp.

 

Maar niet zo mooi voor Arnoud, deze nederlaag. Alhoewel de schade vooralsnog meevalt. Volgens betrouwbare bronnen biedt Victoria hem voor komend jaar nog steeds een lease-auto aan (als onderdeel van het “totale beloningspakket”) maar de BMW 5-series is teruggeschroefd naar 3-series en als het kampioenschap niet mocht worden behaald, moet hij het stellen met een roze Twingo vol met witte en groene lieveheersbeestjes.

 

En ook niet zo mooi voor mij. De mij vanuit het Victoria-kamp toegezegde actie Scribent Zoekt Vrouw zal, voorzover ze al in gang was gezet (nul komma nul kandidates zijn me totnutoe voorgesteld, dus ik heb daar zo mijn twijfels over), subiet de nek om worden gedraaid. Dus ga ik zelf maar weer op jacht. En gelukkig organiseert men bij Altius donderdagmiddag aanstaande een Paasworkshop waarin we gezamenlijk een bloemstukje met daarin een ei gaan maken. Het ei op de foto in de aankondiging is spierwit maar kan gelukkig ook geel zijn en veren behoren eveneens tot de mogelijkheden … Martin, toffe peer, gaat gelukkig met me mee. Maar alhoewel er dus een heerlijke middag voor me in het verschiet ligt met veel leuke dames, overvalt me, dit schrijvende, toch weer een lichte depressie.

En ik besluit de blauwe pillen toch maar weer ter hand te nemen. De prachtige bijsluiter, ik ken de tekst uit mijn hoofd, vermeldt: “U voelt zich al snel weer vrolijk, energiek en daadkrachtig! U bent door niets te stoppen en zult uw vijanden moeiteloos verpletteren!!!”. Maar waar zijn ze nou? Och, nu weet ik het weer, Martin kwam ze vorige week dinsdag even “lenen”, vlak voor Altius tegen … Ehhhh, hij heeft toch niet …. Hij is er toe in staat ….. Ehhhh, maar weer snel verder.

 

Maar goed, dit was dus de kraker van woensdag 5 maart. Altius versloeg Victoria met 4-1 daar waar ik 5-2 had voorspeld. Topvoorspelling dus.

 

Leuk ook de reactie van Wout van Ham, de Johan Cruijff op het gebied van Goois jeugdvoetbal. Uiteindelijk wilde hij ook wel weer wat op onze site schrijven. Maar niet voordat Martin en ondergetekende bij hem 250 met de hand geschreven strafregels hadden ingeleverd met als tekst  “Wout van Ham is een prima kerel en de technische staf van Altius E1 zal hem altijd serieus nemen”. En Martin zelfs 500 regels want pestkop Wout vond de eerste serie “te slordig”.

 

Maar nu toch echt verder. Diezelfde avond speelde SDO tegen NVC. De wedstrijd werd niet in Bussum gespeeld maar in Naarden (dus aan de andere kant van het dorp). En daar waar ik 8-0 had voorspeld, bleef SDO steken op een magere 3-2 overwinning.

En Stefan “De mand” van der Manden, meldt ons in ons gastenboek: “Wij hebben gisteren in een moeizame wedstrijd nipt van NVC weten te winnen. Die jongens boden ons heel goed weerstand!”. Ik snap daar helemaal niets van. Zijn de geheugens van de NVC-jongens na een weekje Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk helemaal schoongeveegd en verschenen ze, meer gemotiveerd dan ooit, aan de strijd? Of zit SDO in een dip? Dat kunnen we nu even niet hebben, net nu Altius aan de hele wereld heeft laten zien hoe Victoria kan worden verslagen en SDO de ploeg bij uitstek lijkt die dat  kunststukje kan evenaren.

 

En na deze zinderende woensdagavond ging het een paar dagen later, op zaterdag, alweer verder met zes nieuwe wedstrijden. Emotioneel toch nauwelijks te behappen voor een beetje betrokken toeschouwer? En wat gebeurde er die dag allemaal?

 

Conform verwachting won Victoria zeer ruim van BFC (9-1, prognose 15-1). En als u dan in uw oordeelsvorming meeneemt dat Arnoud schreef: “na 50 min. stond de stand op 9-1 en als we wat scherper waren geweest hadden er nog wel 20 bij gekund”, beseft u enerzijds hoe knap mijn voorspelling wederom was maar anderzijds (als blijkbaar varianties van deze omvang mogelijk zijn) hoe ongelooflijk moeilijk mijn wekelijkse taak is.

Reinoud heeft het roer qua verslaglegging weer stevig in handen. Don’t you fuck with Reinoud!!! Zo mocht hij zowel kond doen van Altius-Victoria als van Victoria-BFC. Pieken en dalen, hoe hoog of diep ook, worden steeds voorzien van hetzelfde verstandige commentaar. Maar wat schrijft hij nu? De tijdelijke degradatie heeft hem toch niet geheel onberoerd gelaten want hij schrijft vreemde dingen op. Ik citeer: “Lucas, Tim (2x), Tijn (2x) en Stijn W. (met een prachtige kopbal uit een corner) brachten de 9-1 op het scorebord nadat BFC éénmaal heeft laten zien waarom ze, ondanks hun lage klassering, terecht in de hoofdklasse spelen.” Dit lezend dwaalde mijn geest af naar een sketch van Bert Visscher die daarin een stukje tekst van André Hazes uit zijn kraker “Een beetje verliefd” analyseert. Hazes stelde in zijn beschrijving van een discotheek: “Het was er warm en druk. Ik zat naast een lege kruk.” Ook Rein tracteert ons op een dergelijke contradictio in terminis (innerlijke tegenspraak). Enerzijds meldt hij dat Victoria met 9-1 wint, anderzijds stelt hij dat BFC desondanks “terecht” in de hoofdklasse speelt!!!!???? Als je met 9-1 verliest hoor je er juist niet thuis, lijkt me. Of was die ene goal van een zelden vertoonde schoonheid? Vielen er toeschouwers in onmacht bij het aanschouwen van al dat fraais? Werd de bal vanaf de keeper van BFC door alle spelers slechts met het hoofd beroert, waarna de doelpuntenmaker de bal uiteindelijk snoeihard achter Bram kopte? Of werden alle Victoria-spelers eerst drie keer ge-panna-d door hun tegenspeler voordat de bal in de goal werd geschoten, uiteraard ook door de benen van Bram? Maar goed, fijn dat Rein weer in charge is, juist nu het spannend gaat worden. Dan moeten er mannen aan het roer staan die stevig in hun schoenen staan.

 

In Laren speelde Altius de uitwedstrijd tegen de lokale voetbaltrots op het meest veraf gelegen veld waar diezelfde ochtend waarschijnlijk nog een Trekker-Trek-competitie had plaats gevonden. Mijn voorspelling was deze keer niet alleen naar de geest maar ook naar de keiharde getallen perfect; 2-4.  Mijn redenering vooraf echter, gebiedt de eerlijkheid me te zeggen, was op voetbalkwaliteiten gebaseerd en van voetbal kwam weinig terecht. Een onvoorspelbare, snoeiharde wind en de keuze van de scheids voor de rode derbystar (dus de lichte i.p.v. de wat zwaardere blauwe zoals Martin terecht heeft voorgesteld) maakte voetbal eigenlijk onmogelijk. Voor meer details over de wedstrijd kan de liefhebber op de Altius-site terecht. Verder is nog vermeldenswaard dat voorafgaand aan dit duel de omgeving van het Schuilkerkpad (en wij dus ook) langdurig werd opgeschrikt door een lange stoet langzaam voortbewegende en vooral knetterhard toeterende vrachtwagens. Terwijl ik me nog verbaasde over zoveel brutaliteit uit het Victoria-kamp en me zat te bezinnen op een gepast antwoord (ik had ff weinig fantasie en dacht aan gewoon langsgaan met honkbalknuppels), wist iemand me te melden dat het om een charitatieve actie ging. Nou, vooruit dan maar.

 

In Huizen verloren de lokale favorieten van SDO zoals ik had voorspeld (1-6, prognose 0-4). Volgens het verslag van SDO had Huizen nog de nodige kansen. Ballen op lat en paal, ballen voor de lijn weggehaald … Snap ik weer weinig van. SDO wordt hoe langer hoe meer een raadsel voor me. Maar hoe dan ook, Huizen-coach Jaap heeft er nu helemaal tabak van. Sinds zondagochtend geen levensteken meer op de Huizer-site, geen verslag laat staan foto’s of filmpjes. Jaap is teleurgesteld. Doet die Jaap toch elke week zo zijn best! Elke week een paar aardige woorden voor alle spelertjes op de site. Gaat hij zelfs in de f**** kou op woensdagavond naar SDO-NVC (eerst naar Bussum gereden, toen snel naar Naarden, een beetje mopperend tegen zijn arabische hengst) zodat hij de jongens goed kan informeren over de aanstaande tegenstander. En dan worden thuis tegen SDO al die kansen om zeep geholpen, o.a. door zijn vertrouweling Lucas (SDO-verslag: “Je ziet de wanhopige pogingen van Huizen om alsnog te scoren. Met name hun aanvoerder (uitstekende speler trouwens) probeert uit alle standen op doel te schieten, maar heeft weinig geluk daarbij. Hij schiet nog een keer naast en nog een keer..”). Boos zet Jaap zijn cowboy-hoed op zijn hoofd, fluit naar Tonto, springt op zijn paard, geeft het beest de sporen en verdwijnt in galop langzaam maar zeker uit beeld als de enige echte Lone Ranger. “Waar is Jaap?”, vragen de vertwijfelde kinderen sindsdien elke avond aan hun papa’s en mama’s, en, hoe schrijnend, “Is ome Jaap echt vanwege ons weggegaan?”.

Wat is het leven toch genadeloos hard. Op het ene moment ben je nog een regelrechte succescoach (3-0 tegen BFC en een knappe 2-2 onder zeer barre omstandigheden bij Hoogland, op een open koets word je door Huizen gereden, toegejuicht door velen) en op het andere moment ben je onderwerp van gesprek in Opsporing Verzocht. Enfin, hopelijk komt het allemaal nog goed, daar in Huizen.

 

In Amersfoort speelde Hoogland gelijk tegen Omniworld daar waar uw deskundige een overwinning voor de rood-witten had verwacht (3-3, prognose 4-1). Ergens in de tweede helft was de stand 2-0, geheel op schema voor 4-1 of iets in die buurt. En toen werd het in no time 2-3 voor Omniworld. Omniworld-leider Barry de Haas goes Harry Potter? Barry past de Spreuk-Waardoor-Je-Opeens-Drie-Goals-Scoort toe? Heel knap en zelfs nog meer bewonderenswaardig dan Arnoud Boers fameuze Spreuk-Waardoor-Je-In-Een-Kwartier-Vijf-Goals-Scoort.

Maar ehhh … waar is Barry trouwens?????? Op de Omniworld-site zie ik nergens zijn naam meer terwijl die daar voorheen wel heeft gestaan. In Orwells “1984”  is er een speciale afdeling die met terugwerkende kracht de namen van in ongenade geraakte medeburgers uit boeken en krante-artikelen schrapt. In de Sovjet-Unie van Stalin gebeurde dit in het echt. En nu dus ook bij Omniworld …. Enfin, als er maar niets vervelends aan de hand is.

Jaap, Barry … Zitten we met zijn allen in een griezelfilm waarin de ene na de andere trainer/leider spoorloos verdwijnt? Wie is de volgende? Cor, Martin, Arnoud, Stefan of …?

Terug naar de wedstrijd en de toegepaste toverspreuk. Tegen dit soort irrationele ontwikkelingen kan een rationeel wonder als ik natuurlijk niet op. Later maakte Hoogland nog gelijk en dat was dat.

 

Spakenburg won thuis van Zuidvogels zoals voorspeld, zij het met iets ruimere cijfers (5-2, prognose 3-2). Het wedstrijdverslag (Spakenburg, bij de Vogels is het nog steeds wachten op een creatieve bevlieging van deze of gene) maakt gewag van veel inzet aan beide kanten maar een beter Spakenburg. En dat geloof ik graag.

 

In Hilversum behaalde Wasmeer een regelmatige overwinning in de thuiswedstrijd tegen NVC (7-0, prognose 5-0). Weer een akelig knappe voorspelling waarbij slechts gepast stilzwijgen op zijn plaats is. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………. [stilte].

 

En dan nu aanstaande zaterdag. Alhoewel je zou verwachten dat vanaf nu alle teams steeds tegelijk zouden spelen met het oog op een zuiver competitieverloop, zie je allereerst wisselende begintijdstippen en daarnaast, nog veel erger, dat niet eens alle teams op dezelfde dag spelen! Zo zijn er zaterdag slechts drie wedstrijden (voorzover er geen algehele afgelasting en dus een vreselijk weekend zit aan te komen). Daar moet ik volledigheidshalve aan toevoegen dat een “zuiver competitieverloop” natuurlijk een farce is als je met die boeven van ’t Jagerspaadje in een en dezelfde poule zit. Maar goed, wat gaat er in die drie wedstrijden gebeuren?

 

De topper van het weekend vindt plaats in Hilversum-Noord alwaar Wasmeer concurrent SDO ontvangt. Het Grote Gevecht Om De Derde Positie! SDO heeft één verliespunt minder dan Wasmeer. Beide teams hebben nog één echt lastige wedstrijd in het verschiet; SDO moet nog naar Victoria en Wasmeer naar Altius. Dus deze wedstrijd kan een soort Vorentscheidung zijn voor wat betreft de derde plek. Dat gaat volgens mij echter niet gebeuren want deze wedstrijd gaat in een gelijkspel eindigen. Waardoor ook deze onderlinge strijd nog een poosje spannend blijft.

 

In Almere vindt het duel plaats tussen de twee middenmoters die allebei naarstig op zoek zijn naar een succes (en naar een leider!), Omniworld tegen Huizen. De verdwenen Huizer coach Jaap zag een poosje geleden hoe Altius hier makkelijk won. Maar hij kan de groen-gele mannetjes niet van info voorzien, ze moeten het deze keer helemaal zelf oplossen. En dat doen ze. Lucas heeft spijt van alle missers tegen SDO en speelt een trefzekere wedstrijd vandaag met als gevolg een duidelijke winst voor Huizen. En, last but not least, vlak voor het einde van de wedstrijd horen we aanzwellend hoefgetrappel en … ja, daar is Jaap! Hij is terug! Een prachtige dag voor Huizen!!!

En in zijn kielzog volgt Barry! Dus ook een prachtige dag voor Omniworld!!! De mannen zijn gewoon samen even op pad geweest. Lekker de boel de boel gelaten, cowboy-outfit van stal gehaald en wat  kamperen, jagen en vissen nabij het Naardermeer. Ehhhhh … Hoe kom ik nu verzeild in Brokeback Mountain? En help, wat ben ik nou toch weer allemaal bij elkaar aan het fantaseren dus wederom maar weer heel snel naar een volgend onderwerp overgestapt.

 

Altius ontvangt deze week BFC. In de uitwedstrijd werd het al 10-5 voor een incompleet en matig Altius (de vooraankondiging van de december-dip die het kampioenschap in deze klasse bijna had  verknald?). Deze keer moet echter rekening worden gehouden met een monsterscore. Op Victoria moet een achterstand in doelsaldo van 22 worden goedgemaakt en een substantieel deel daarvan gebeurt vandaag. En Victoria speelt dit weekend niet zodat Altius na winst de eerste postie herovert. En komend weekend is het Pasen dus de eerstvolgende twee weken biedt de KNVB-site wederom een prachtige aanblik. Ik ga de site elke dag minstens tien keer opstarten, afdrukjes maken et cetera. Heerlijk!

 

Het wordt dus nog spannend. Victoria heeft het in eigen hand, natuurlijk. Alhoewel na het tekenen van het samenwerkingscontract met Ajax, Victoria-voorzitter Dick van Schooneveld zegt: “ Ajax en Victoria hebben dezelfde visie en inzichten wat betreft voetbal”. Ahhhhh, net als Ajax wil Victoria dus toch tweede worden! En binnenkort kunnen we een intocht van Spaanse neptalentjes verwachten. Maar, even terug naar de realiteit, zullen de zenuwen van de kleine mannetjes het houden, met name in de nog te spelen, rare uitwedstrijden (Hoogland, Spakenburg). Hoe gaat Arnoud om met het vooruitzicht van die idiote Twingo? Hoeveel geduld kan hij nog opbrengen voor de spelertjes? Gaan we nog meemaken dat hij helemaal uit zijn dak gaat en de meest vreselijke scheldwoorden het veld in slingert, met die roze auto brandend op zijn netvlies?

 

Maar wat nog veel bedreigender is voor onze blauw-witte stadsgenoten: elke ochtend (en avond) zit in een auto ergens op de A28 naar het noorden (en ’s avonds dus naar het zuiden) een ziekelijk meesterbrein (waarin zich gedachten ontspinnen waarbij vergeleken het gedachtegoed uit films als Se7en, Saw 1, 2 en 3 op Jetix thuishoort!) zich suf te piekeren, omgeven door prachtige barok-klanken, hoe, volkomen onsportief, het Victoria-bolwerk kan worden geslecht. En dat steeds twee uur per dag, een en al opperste concentratie. Die rothamsters bleken niet te werken … maar het duurt allemaal nog veel te lang om niet toch nog ergens supergemeen en keihard toe te slaan … Misschien iets met Pasen, mandje met gif ingespoten of gewoon bedorven eieren en een gedichtje erbij (“een ei hoort erbij”, “op eieren lopen” …)….  Enfin, it’s not over yet! And this man is definitely going to do what this man has got to do, you bet! Permanente bewaking van het complex aan ’t Jagerspaadje en bodyguards voor de spelertjes, lijken me geen overbodige luxe …

 

Getalsmatig, hoe banaal, ziet het er allemaal weer als volgt uit:

Wasmeer – SDO: 3-3

Omniworld – Huizen: 2-4 (en de terugkeer Jaap & Barry)

Altius – BFC: 10-0

 
 
Dit bericht werd geplaatst in De Wedstrijden. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s