De wedstrijden

Leest de voorbeschouwingen van de E1 scribent doorgaans lekker weg; dit keer moest ik even met de ogen knipperen en sommige alinea’s over nieuw lezen om geheel een beetje te kunnen begrijpen. Kan natuurlijk ook te maken met het feit dat scribents i.q. en beleving op een geheel ander niveau ligt dan de doorsnee Jan Klapperpoot die ik nu eenmaal ben. Nochtans vaste lezersgilde, waag een poging! Voor vragen weet u ons wel te bereiken. Wellicht kunnen we vanaf deze week een vaste rubriek inruimen "vragen aan de Altius E1 scribent. Ik ben er van overtuigd dat hij u graag terwille zal zijn om eventuele brandende vragen te beantwoorden.
 
 

Tijdens de Paasdagen heb ik een werkelijk wonderschoon boek gelezen. Zoals de volgzame lezer weet, hadden we bij Altius E1 onverwacht wat tijd over … Ik had ook dolgraag gebarbecued in een mooie boerderij bij Nijmegen maar wij zouden helaas de 2e Paasdag naar Rotterdam gaan … Enfin, dus maar dat boek gelezen en daarin las ik de volgende, opvallende passage:

 

[Situatieschets: Hoofdpersoon (Brodeck) gaat naar de dorpsherberg om boter te halen. Daar blijken vele mannen uit het dorp te zijn verzameld zijn en daar hangt een zeer gespannen sfeer (omdat, zo blijkt later, er net een moord is gepleegd).]

“Ik richtte me tot Dieter Schloss die achter zijn toog stond en zei ‘Ik kom alleen boter halen, verder niets, ik kom alleen wat boter halen …’ Hij haalde zijn smalle schouders op en trok de flanellen ceintuur om zijn peervormige buik recht, en dat was geloof ik het moment waarop Wilhelm Vurtenhau naar voren stapte, een boer met een kop als een konijn, die alle grond bezit tussen het bos van Steinühe en het Plateau van Haneck. Hij zei: ‘Als jij het verhaal voor ons vertelt, krijg je zoveel boter als je wilt, Brodeck. Jij wordt onze scribent.’ Ik zette grote ogen op. Ik vroeg me afwaar Vurtenhau dat woord ‘scribent’ vandaan had – al sprak hij het verkeerd uit: de b lag voor in zijn mond en werd een p – hij die zo dom is en die waarschijnlijk van zijn leven nog nooit een boek heeft opengeslagen.” (*)

 

Twee zaken troffen me bij het lezen hiervan. Alhoewel de vergelijking qua personen niet opgaat (nou ja … J), was ik destijds ook zeer verbaasd en gefascineerd door het feit dat Martin mij kort na mijn aantreden als rubriekenschrijver opeens structureel “scribent” ging noemen. Hoe kwam hij aan die wat archaïsche kreet, al snel door veel lezers geadopteerd? Hoe komen mensen in het algemeen aan woorden? En daarnaast besefte ik dat er binnenkort weer een rubriek geschreven zou moeten worden. Maar om stof zou ik deze keer niet verlegen zitten, want er was weer zoveel gebeurd!

 

Allereerst, zoals te doen gebruikelijk, terugblikken op de muzikale omlijsting van mijn autorit op deze winterse ochtend na Pasen. Want ik weet dat jullie wekelijks zitten te popelen om te horen wat er nu weer door mijn speakers schalt.

 

Con onor muore chi non può serbar vita con onor (Wie niet langer eervol kan leven, moet eervol sterven).

 

De slot- en sterfscène uit Puccini’s Butterfly. Mooie muziek die nog mooier klinkt met links en rechts van de weg de vele ongerepte, besneeuwde takken van het (voormalige) groen. Deze mooie beelden in combinatie met de muziek doen denken aan de prachtige opnames uit Fatal Attraction waar eveneens deze muziek dominant aanwezig is. Deze opera handelt over passie, naïviteit en (zelf)moord, oftewel dé centrale thema’s in de Hoofdklasse E van het E-voetbal in District West 1, seizoen 2007-2008!

 

Om maar met de deur in huis te vallen, neem nou naïviteit … Wat schrijft Victoria-trainer Arnoud Boer in het Altius-gastenboek na de bekerwinst op Elinkwijk (die plaats vond op zijn verjaardag):

Martin, spelers en ouders,

 Bedankt voor de lekkere taart, heel sportief, hij smaakte heerlijk na de 4-2 overwinning op Elinkwijk voor de beker. Nog veel S6 de laatste wedstrijden en mogen de beste winnen.

 Victoria E1”

 

En inderdaad, Martin heeft een verjaardagstaart gebracht namens Altius E1 … Sympathiek, zo een lekkere taart … Niets mis mee … Zou kunnen, allemaal … Maar wij zijn toevallig Altius E1 en we zijn maar met één ding bezig!

 

De Van Dale vermeldt bij “naief” als eerste duiding “natuurlijk, ongekunsteld, eenvoudig”. In dit geval moeten we echter de tweede betekenis hanteren: “getuigende van beperkt begrip, synoniem met onnozel”. Want laten we eens bespreken op welke drie fronten het begrip van de Victorianen in deze kwestie tekortschoot, welke niet te missen signalen van naderend onheil gingen aan hen voorbij?

 

Nummer één: Martin Langhout komt een taart brengen

Martin Langhout, Mr. Altius himself, die al jaren slechts één levensmissie heeft: een Altius-jeugdteam  naar een kampioenschap op het hoogste niveau leiden. Die, naar verluidt, zelfs schreeuwend en badend in het zweet wakker wordt als hij heeft gedroomd trainer van Wasmeer te zijn. Die al jaren op zoek is naar spannend ondergoed voor zijn eega maar daar nooit in slaagt omdat Marlies Dekkers en haar collega’s de, volgens Martin onmiskenbare, erotische aantrekkingskracht van de combinatie (fel) oranje en zwart, maar niet op waarde weten te schatten. Die zijn huis het liefst volledig oranje en zwart had willen laten schilderen. Voor wie er niets mooiers bestaat dan afscheid nemen van Altius met een kampioenschap in de hoofdklasse. Als je Martin met een taart op bezoek bij Victoria zou willen vergelijken met het Paard van Troje, dan moet je denken aan een Paard waarop met koeieletters staat geschreven: Dit paard is hol en de buik van het beest zit vol met Grieken! Zo duidelijk had het signaal moeten zijn. Enfin, tot zover Martin. Wat is er nog meer?

 

Nummer twee: Deze rubriek

Heb ik mijn vorige rubriek niet in een slotalinea het een en ander aan snode plannen in niet mis te verstane bewoordingen aangekondigd? Jongens, wat is dit toch? Word ik niet meer gelezen of, nog erger, niet meer serieus genomen? In huize Scribent wordt permanent in het geheim geboetseerd aan het aanstaande kampioenschap van Altius. Een (willekeurig) voorbeeld. Waarom denken jullie dat het nu zo sneeuwt? Dat zijn niet “toevallig” de weersomstandigheden maar ik zit, totnutoe helaas zonder succes, op mijn zolder te sleutelen aan een tijdmachine en ik wilde onlangs de klok acht maanden vooruit zetten. Vlak voor de Kerst zouden we met zijn allen wakker worden. De jongens zouden veelal in de een of andere D-selectie spelen en Altius E1 was kampioen geworden in het seizoen 2007-2008, waarin merkwaardigerwijze geen enkel team meer dan 17 of 18 wedstrijden zou hebben gespeeld … Qua weer was de proef geslaagd (alhoewel ik wel ons toernooi bij Leonidas ermee heb verziekt), maar iedereen dacht nog steeds dat het Pasen was! Pffffff ……, wat is tijdreizen complex! Maar ik ga ermee door en wie weet wat er vandaag of morgen nog staat te gebeuren!

 

Nummer drie: De taart zelf

En, tenslotte, de taart was bevroren. Ik geef toe, deze aanwijzing is wat lastiger. Want OK, die bevroren staat kon te maken hebben met het feit dat het een overblijvertje was van Martins eigen verjaardag. Maar Victoria-moeders en -vaders: Jullie kind heeft vast wel een keer anti-biotica gehad … en wat doe je met dat zoete spul tussen de innames door … In de koeling bewaren! Kortom: er moest iets in die taart zo lang mogelijk geconserveerd blijven, en dan heb ik het niet over de slagroom!

 

Maar goed, men vermoedde niets en zo is het gebeurd. Ja, er zat dus iets in die taart. Vele uren Googlen, vervolgens wat illegaal spul voor grof geld geïmporteerd uit Zuid-Amerika en urenlang reken- en mengwerk voor het juiste effect. Maar het resultaat mag er hopelijk zijn. Welk resultaat, vraagt u zich af.

 

Welnu, zaterdag a.s. moet Victoria om 12.15 bij en tegen Omniworld spelen. Dus 11.30 verzamelen in Almere. De gemiddelde Victoria-ouder rijdt zaterdag a.s. derhalve omstreeks 11.15 over de Stichtse Brug, ziet de eerste serie windmolens voor zich opdoemen en daarachter, wat meer naar rechts, nog veel meer van die lelijke dingen. Links en rechts vlak land, wat water en hier en daar wat bomen. Heel saai allemaal. Een beetje het gevoel dat Frodo moet hebben gehad toen hij in The Lord of The Rings het land Mordor betrad (verwijzing naar een eerdere rubriek, uw geniale scribent is al met de afronding van het seizoen bezig!). Maar ik raad deze Victoria-ouder aan om de binnenspiegel goed in de gaten te houden. Daarin speelt zich omstreeks dit moment het volgende spektakel af. Het naar de wedstrijd te rijden Victoriaantje op de achterbank gaat krimpen, een factor 4 tot 5. Zijn kleren zullen verdampen en een blauw bovenlijf wordt langzaam maar zeker duidelijk. Het onderlijf wordt wit, evenals de bovenkant van zijn hoofd waar een merkwaardig soort muts allengs vorm krijgt. Dit duurt een minuut of vijf en dan wordt het plaatje duidelijk: de voormalige, in de hele Hoofdklasse E (behalve bij Altius J) zo gevreesde aanvaller, middenvelder, verdediger of keeper is getransformeerd tot een volstrekt gevaarloze, kleine smurf!

 

Voor wat betreft de exacte, nieuwe lengte van de spelertjes moet ik helaas bekennen dat ik niet precies weet wat er overblijft; oorspronkelijk gewicht, aantal milligram van ons brouwsel dat de speler in kwestie zou binnenkrijgen, gewenste incubatietijd etc., teveel variabelen om rekening mee te houden. Met Lucas komt het wel goed, daar blijft zo een centimeter of 40 van over. Maar ik maak me wel wat zorgen over Louk en Stijn H. Ik raad hun moeders aan een extra handtasje mee te nemen waar de jongetjes, eenmaal smurf, veiligheidshalve voor en na de wedstrijd in kunnen worden opgeborgen.

 

Ik ga er nu van uit dat de taart op de volwassenen geen impact heeft. Je weet het echter nooit en het zou wat zijn: Joost als Boze Smurf (J), Vincent als Rustige Smurf, Arnoud als Sportieve Smurf en Reinoud als Wijze Smurf (die met die rode muts)!

 

Maar nu terug naar de wedstrijd. In de kleedkamer van Victoria E1 doet zich een aandoenlijk tafereel voor; Arnoud met de hele selectie op schoot! En je ziet hem twijfelen: enerzijds gaat deze smurfenboel never nooit een wedstrijd winnen (en daar baalt ie goed van) maar anderzijds zijn ze wel heel erg schattig. Dat laatste vinden de Victoria-moeders ook, latente kinderwensen zullen opbloeien en in het voorjaar van 2009 zal de Victoria-familieboom weer wat nieuwe loten aan haar stam tellen!

 

Arnoud gaat in discussie met de ondertussen op meerdere sites bewierookte (J) scheidsrechter van Omniworld. Maar deze man wijst er terecht op dat de KNVB-reglementen niet voorzien in hoe te handelen wanneer één van de twee teams vlak voor het begin van de wedstrijd geheel onverwacht  blijkt te zijn veranderd in een stel kleine smurfen. En bovendien zijn ze allemaal blauw en wit, hetgeen toch zo ongeveer de Victoria-kleuren zijn …

 

De wedstrijd wordt derhalve gewoon gespeeld en pas bij de tussenstand 61-0 door de scheidsrechter gestaakt, nadat voor de zoveelste keer een Victoria-smurf onder de bal uitgegraven moest worden (als een geplet korenwolfje …). Het wordt te gevaarlijk voor de dapper strijdende maar kansloze mini-mannetjes.

 

Ter geruststelling van de Victoria-ouders: Geen paniek, het goedje werkt maar een dag of drie. Voor Victoria-moeders die dat veel en veel te kort vinden …: ik heb nog flink wat spul over en in ruil voor een serieuze doorstart van Scribent zoekt vrouw …

 

Ik ga er trouwens maar voortdurend van uit dat de jongens ook van de taart hebben gegeten … Als dit niet het geval is, wordt deze pot helaas gewoon 0-9 en zit ik nu volkomen ten onrechte zielsgelukkig achter mijn PC.

 

En daarmee ben ik al begonnen met de eerste voorspelling voor 29 maart terwijl ik nog even moet nabeschouwen met betrekking tot zaterdag 15 maart. Bij Wasmeer tegen SDO zat ik er faliekant naast (5-1, prognose 3-3). Nu ik weet dat het kampioenschap voor Altius binnen handbereik is, doe ik niet meer moeilijk over dat soort dingen. Wasmeer gaat dus voor de derde plek en SDO zal met de vierde genoegen moeten nemen, zeker gegeven de nog te spelen wedstrijd bij Victoria, 19 april. Omniworld tegen Huizen (0-5 en de terugkeer van Jaap & Barry, prognose 2-4 en de terugkeer van Jaap en Barry) en Altius tegen BFC (8-0, prognose 10-0) waren weer twee razend knap voorspelde wedstrijden.

 

Dan nu weer terug naar zaterdag 29 maart. Ik denk overigens dat we dan gewoon onder de kerstboom zitten, nog een paar parameters bijstellen en hup, daar gaan we met zijn allen, op reis door de tijd! Maar voor het geval ik mijzelf overschat, nu toch nog de rest van de verwachting ten aanzien van komende zaterdag.

 

In Hilversum ontvangt de koploper, de lijstaanvoerder, de Nummer Een, Il Numero Uno, The Number One, Der Nummer Eins, het team dat bovenaan staat, het team dat de meeste punten heeft vergaard, der Spitzenreiter, de aanstaande kampioen, de oranje-zwarte helden etc. etc., Altius, in eigen huis aartsrivaal Wasmeer. Wasmeer lijkt in vorm na de 5-1 thuis tegen SDO en de 7-0 een week eerder tegen NVC, ook thuis. Daarvoor echter werd gelijkgespeeld bij de Zuidvogels (2-2) en verloren bij Laren (1-2). Uit doet Wasmeer het niet goed, lijkt een gerechtvaardigde conclusie. Maar Altius heeft het altijd moeilijk tegen Wasmeer dus er wordt wel gewonnen, maar het wordt geen ruime zege.

 

De mannen van Laren gaan op bezoek bij BFC. Wellicht kan Laren-captain Cor wat billboards van zijn prachtbedrijf laten plaatsen rondom het BFC-veld zodat het publiek nog wat leuks te aanschouwen heeft. Excuses op voorhand voor deze onaardige opmerking maar scribent is geen fan van de speelwijze van BFC (voorzover daar een lijn in te ontdekken valt en dus over een “speelwijze” gesproken kan worden). Laren gaat eenvoudig de winst pakken. En ik denk, met het programma van 5 april in het achterhoofd, dat Laren hard op weg is naar een vaste plek in het linkerrijtje en dat zou een zeer knappe prestatie zijn na de matige start.

 

SDO kan thuis tegen Hoogland weer wat aan het zelfvertrouwen gaan werken. Het bekerverlies bij Omniworld moet hard aangekomen zijn. En het ging al niet zo geweldig. En dan vandaag thuis tegen het “merkwaardige” en dus lastige Hoogland. Het wordt geen walk-over voor Stefans jongens, maar de punten worden wel gepakt. En de opbouw naar de climax op 19 april kan gaan beginnen!!!

 

Spakenburg ontvangt Huizen. Spakenburg komt in de competitie maar niet echt vooruit en leed onlangs een ruime nederlaag in de beker tegen CJVV. Huizen lijkt daarentegen hard op weg de vijfde plek te gaan vasthouden. Een knappe prestatie van dit team. En van Jaap die regelmatig in weer en wind tegenstanders bekijkt en analyseert. Opdat hij de jongens optimaal kan voorbereiden. Zo beet hij zich laatst dapper door Hoevelaken – Hoogland heen (want Huizen – Hoogland komt nog en die Jaap weet dat en zit al te rekenen). De laatste wedstrijden van Huizen helaas geen filmpjes meer. Nadat ik in mijn rubriek Annelies van Esterik had ontmaskerd als de cameravrouw (vanwege de langdurige opnames van Lucas van Esterik, daar hoef je geen Sherlock Holmes voor te zijn!), ontstond er een kritische discussie in het Huizer kamp, er werden wat vervelende opmerkingen over en weer gemaakt en nu mag ze niet meer filmen. En het gerucht gaat dat Lucas volgend jaar bij de Zuidvogels speelt, zo diepgeworteld zit het conflict ondertussen, want zo een overstap, dat doe je in Huizen niet zomaar!

Tenslotte, als Jaap ’s avonds Tonto gaat voeren in zijn stal, begint het brave paard onrustig met zijn hoeven over de vloer te schrapen en zachtjes op een klaaglijke toon te hinniken. Jaap zegt dan: “Rustig maar, ouwe jongen, maak je geen zorgen. Wij gaan nooit meer weg want hier in Huizen horen wij thuis.” Mooi is dat. Huizen wint in Spakenburg.

 

In het plaatsje Huizen, tenslotte, vindt de kraker plaats tussen de Zuidvogels en NVC. Het zal pijn doen aan de ogen, veel klutsballen en botsende spelers, dat weet ik wel, maar de uitslag … tsja, wat moet je daar nou verder van zeggen? NVC heeft uit pas welgeteld één keer gewonnen maar Zuidvogels heeft thuis ook pas twee keer gewonnen … Ik schat de Zuidvogels toch net iets sterker in en denk dat de punten in Huizen blijven middels een kleine overwinning.

 

Na het toevoegen van de harde getallen ontstaat dan het volgende plaatje:

Omniworld – Victoria: 61-0 of 0-9

Altius – Wasmeer: 3-1

BFC – Laren: 0-3

SDO – Hoogland: 4-2

Spakenburg – Huizen: 1-3

Zuidvogels – NVC: 2-1

 

Tenslotte:

Gehoord, in een bouwvallig kasteeltje aan de rand van een donker bos, ergens in Noord-Frankrijk: “Azraël, tiens, tiens, wat lees ik nou op deze rare site van iets dat zich Altius E1 noemt? Zaterdag a.s. zijn er negen smurfen in een plaatsje ergens in Nederland, Almere … Hoogst interessant. Zullen wij daar dan maar eens naartoe gaan om die ettertjes te vangen? Want zowaar ik Gargamel heet, ik háát smurfen! Je les déteste!!!!” Ehhh, oeps, ik denk dat de Victoria-ouders die drie dagen toch maar even heel goed moeten oppassen. Ik ben weliswaar briljant maar kan niet alle neveneffecten van mijn slechte daden overzien.

 

(*) Citaat afkomstig uit “Het verslag van Brodeck” van Philippe Claudel, het wonderkind van de hedendaagse Franse literatuur (en geboren in het topjaar 1962!!!), onlangs verschenen bij De Bezige Bij.

Dit bericht werd geplaatst in De Wedstrijden. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s