De wedstrijden

Rubriek 15 noemt onze Scribent deze inzending. U ziet het goed; Scribent met een eerbiedige hoofdletter S. Nog maar enkele maanden te gaan en dan moet men deze literaire hoogstandjes gaan missen, je moet er toch werkelijk niet aan denken! Gelukkig maakt onze Scribent aan het eind van deze rubriek een aardige uitnodigende geste…
 

I’m a dancin’ fool, I’m a dancin’ fool, I hear that beat, I jump outa my seat, But I can’t compete, Cause I’m a dancin’ fool, I’m a dancin’ fool …

 

Vrolijk meebrullend met Zappa’s muziek uit de jaren zeventig, vervolgt scribent deze week zijn dagelijkse weg over de A28 naar het Noorden maar eigenlijk zijn zoektocht door het ingewikkelde want ongelooflijk veelzijdige en vaak helaas onbegrijpelijke E1-bestaan.

 

Want scribent is door Het Leven onlangs weer genadeloos gestraft voor zijn intellectueel en ronduit arrogant TV-gedrag (hetgeen betekent alleen maar voetbalwedstrijden kijken en verder bijna niets). Hij miste daardoor het ongetwijfeld weergaloze optreden van Victoria E1-coach Arnoud Boer in een programma dat, als ik het goed heb, “Help! Mijn man kan niet dansen”, heet.

 

Geen idee wat voor programma dat is. Meteen schieten daarom, wellicht volkomen onterecht, de meest bedreigende beelden door mijn hoofd. Stel dat het een afvalrace is waar 24 stellen aan deelnemen en er wekelijks één stel afvalt. Het publiek heeft steeds de finale stem met betrekking tot  wie wel of niet afvalt. Victoria heeft de zaak zorgvuldig voorbereid en als Arnouds (zogenaamde) partner een lokale schone ingehuurd zodat Arnoud de eerste tien ronden gegarandeerd overleeft.

De presentator vraag wekelijks aan Arnoud, van wie ondertussen iedereen weet dat hij voetbaltrainer is (op het intake-formulier vulde hij bij zijn “drie favoriete bezigheden” drie keer “voetbal” in), hoe het het afgelopen weekend ging. Arnoud zegt dan bijvoorbeeld “6-3 gewonnen in Almere, maar we hadden wel enorm last van een partijdige scheidsrechter”. En voordat de regisseur voor een andere camerapositie kiest, kijkt Arnoud indringend in de camera en zegt snel “Jan Zijlstra, Meteorietlaan 46, Almere, een erg onaangenaam type”. Erg slecht maar daarom beslist niet minder briljant bedacht in het Vijandelijke Kamp. Zitten Martin en ik wekelijks uren te beulen om de site een beetje leuk gevuld te krijgen met ons quasi-interessant geleuter en scoren we met deze Sisyphus-arbeid per artikel gemiddeld welgeteld 41 lezers (waarvan meer dan de helft voortijdig afhaakt dan wel onze teksten gaandeweg meer en meer begint te scannen op trefwoorden), Arnoud bereikt voortaan wekelijks met een korte, kernachtige boodschap miljoenen kijkers! Reken maar dat de Meteorietlaan 46 in Almere bezoek gaat krijgen! En we hebben het hier wel over RTL-zoveel- of SBS6-kijkers dus tijd om onder te duiken! Hoe bedreigend! Misschien zegt ie een keer “Het gaat hartstikke lekker maar die stukjes op de site van Altius, gek word ik ervan” even later gevolgd door mijn naam, adres en als toevoeging “een enorme lastpost”.

 

Ik pas dus wel op met wat ik nu schrijf. Ik begin dus niet over het prachtige “Simon Smith and The Amazing Dancing Bear” van mijn held Randy Newman, of, vinden ze in Huizen wel leuk, ABBA’s “Dancing Queen”. Ook begin ik niet over een nieuw idee voor een TV-programma (“format” noemen ze dat) getiteld “Help! Mijn man kan niet coachen!”. En ook maak ik maar geen intellectueel enorm verantwoorde maar wel erg subtiele en voor meerdere uitleg vatbare (en dus complexe) verwijzing naar de prachtige doch dramatische dansfilm “They shoot horses, don’t they?”.

 

Arnoud is overigens, eerlijk gezegd, wel weer gestegen in de achting van uw schrijvende knecht.  Scribent (dat woord houden we erin!) heeft in zijn leven exact vier danslessen gevolgd. Hij was toen een jaartje of dertig, nog meer dan nu een jonge god dus. De eerste drie avonden eindigden “slechts” met een enorme ruzie tussen hem en zijn danspartner met als onderwerp wie nu wel en wie nu niet kon dansen. De vierde avond werd hij echter door diezelfde dame tegen een betonnen paal aan gegooid (waarvan er twee in de danszaal stonden, een enorme zaal, een hele uitdaging om één van die palen te raken). En daarmee was er een grens bereikt, vond scribent. Bovendien, echte mannen dansen niet. Behalve Martin dan, in een felblauwe maillot notabene, met zijn Lucky Boys and Girls, op Koninginnedag en op het Altius E1-kampioensfeest (waarover aan het eind van deze rubriek meer), komt dat zien!

 

Maar met dit intro heb ik meteen al even Omniworld tegen Victoria aangestipt, één van de zes wedstrijden op zaterdag 29 maart jongstleden (3-6, prognose 61-0 of 0-9). Vanuit het Easter Open-toernooi met twee geblesseerden teruggekomen en een zieke Tijn, had Victoria het niet makkelijk in Almere. Maar helaas werd het na een 3-3 tussenstand toch nog 3-6 waardoor Victoria nog even in de race voor het kampioenschap blijft. Drie plus zes is negen dus die 0-9 was beslist zo gek nog niet.  Over smurfen wil ik niets meer horen. Avonden zitten klussen en dan … niets. En Martin is ook nog eens boos op me omdat hij De Vijand die taart moest brengen en, hoe vreselijk, een beetje moest socializen … en dat alles dus voor niets.

 

Altius speelde thuis tegen Wasmeer en won conform verwachting (2-1, prognose 3-1). Een oersaaie wedstrijd waarvan het meest memorabele is dat de Wasmeer-correspondent een totaal ander beeld ervan heeft overgehouden dan het oranje-zwarte kamp. Over het begrip “waarheid” en dan met name over de (van nature beperkte) mogelijkheid om als mens de waarheid te kunnen vatten, hebben zich velen gebogen. Denk bijvoorbeeld aan de Oostenrijkse filosoof Witgenstein en de beste Nederlandse schrijver aller tijden, W.F. Hermans, die een mooi boek heeft geschreven, een klassieker in ons taalgebied, “De donkere kamer van Damocles” (geïnspireerd door diezelfde Witgenstein). Al met al bestaat er dus strikt genomen geen eenduidige beschrijving van wat er zich die zaterdagochtend heeft afgespeeld aan ’t Kininelaantje. Was het inderdaad een nietszeggende pot of was het swingend? Hoe dan ook, Altius wint in één seizoen drie keer van Wasmeer en dat hadden we vooraf niet verwacht. En Wasmeer moet op gaan passen voor de derde stek.

 

Cor had, geheel conform mijn advies, inderdaad prachtige billboards laten plaatsen rondom het BFC-veld, speciaal voor het bezoek van zijn Laren E1 aldaar (3-1, prognose 0-3). Tot groot plezier van de (mannelijke) toeschouwers maar helaas werden zijn eigen mannetjes er blijkbaar ook erg door afgeleid. Anders kan uw deskundige deze onbegrijpelijke nederlaag niet verklaren.

 

In Bussum won SDO geheel in lijn met mijn voorspelling van Hoogland (3-1, prognose 4-2). En in Spakenburg won Huizen met slechts één goal minder dan voorspeld van Spakenburg (1-2, prognose 1-3). Is er nog één weldenkende lezer die twijfelt aan mijn vergaande inzicht? Nee, toch?

 

En, tenslotte voor wat betreft deze zaterdag de 29e maart 2008, verbaasde NVC vriend en vijand (en uw dienaar helaas ook) door te winnen in Huizen bij de Zuidvogels (1-3, prognose 2-1). Onbegrijpelijk en maar snel verder.

 

Zaterdag 5 april was gereserveerd voor beker-werk en een paar inhaalwedstrijden. Uw knecht permitteerde zich de vrijheid een weekendje over te slaan. Daar waar u, ik ben me daar terdege van bewust, grof heeft betaald voor uw abonnement teneinde via deze site iedere week een houvast te krijgen, een leidraad in de Hoofdklasse E-jungle, vond ik het even de moeite niet waard. Waarvoor mijn nederige excuses. Mede daarom toch nog even teruggeblikt en nabeschouwd. Voor de beker versloeg Victoria Omniworld met 5-2, Laren herstelde zich in de competitie door ruim te winnen bij NVC (2-8) en SDO nam de derde plek in beslag middels een 4-1 winst tegen Spakenburg. Qua toto allemaal niet zo moeilijk te voorspellen, maar qua uitslag had ik de 8-2 eerder aan ’t Jagerspaadje verwacht dan de toch wel tegenvallende 5-2, op het eigen veld en met honest gentleman Rein in het KNVB-zwart (figuurlijk dan).

 

En wat kunnen we aanstaande zaterdag, 12 april, verwachten?

 

Wasmeer gaat op bezoek bij Hoogland. Ongeacht de uitslag en het verloop van de wedstrijd, zal “Swingend voetbal deel 4” de titel worden van het verslag … Uit bij het fysiek sterke Hoogland zie ik Wasmeer nog niet zo 1-2-3 swingen en taxeer ik een en ander op een saaie foxtrot zonder winnaar, dus een gelijkspelletje.

 

In Huizen gaan de mannen van Jaap weer goede zaken doen in de strijd om de vijfde plek.

En Lucas gaat proberen nog wat potten te breken in de strijd om de Zilveren Schoen, zoals Martin het op de E1-site formuleerde. Als Groot Denker vraag ik me af wat Martins Topscorers-lijst op de Altius E1-site gaat betekenen voor het voetbal in deze hoofdklasse. Ik heb ooit al eens gesteld dat je een systeem beïnvloedt puur en alleen door het te meten. Zo schreef deze onvolprezen Altius-coach onlangs “Nicolas Kanza stijgt met stip door zijn drie gescoorde doelpunten tegen Spakenburg en staat op een gedeelde vijfde plek met Tim van Haare van Victoria en zitten Hugo Voorheijen van Altius op de hielen.” Taalkundig niet helemaal OK maar het gaat om de boodschap. Want tsja, wat denkt zo een Hugo nu? Er zitten hem twee gasten blijkbaar op de hielen? Die gaat dus voortaan vooral zelf proberen te scoren en de alom gevreesde aanvoer naar killer Rik zal opdrogen. En zal Nicolas van SDO nu ooit nog eens een balletje breed leggen voor bijvoorbeeld de opkomende Sjoerd als hij ook zelf op goal kan schieten, desnoods vanuit een positie ergens in de buurt van de corner-vlag? Dacht het niet. En stel, Tim van Victoria kan kiezen, zelf schieten (en scoren in de jacht op Hugo) of in het centrum de vrijstaande Tijn aanspelen? Tim gaat uithalen, you bet! Dit soort haast filosofische overpeinzingen geven aan hoezeer degenen die beweren dat het “maar om jeugdvoetbal gaat tussen kinderen van een jaar of tien” er ver naast zitten; het gaat om fundamentele issues, kernzaken des levens. Maar nu weer terug naar Huizen. NVC komt op bezoek. Bij NVC won Huizen slechts met 4-2 maar nu wordt het verschil groter. En na afloop gaan ze gezellig ABBA-liedjes zingen, Winner Takes It All en vast ook wel The Day Before You Came en Fernando. Het zijn een stelletje romantici daar in Huizen; ’s avonds wandelen naar de haven en de zon in het water zien ondergaan, dan krijg je dat.

De Huizer-site maakt ondertussen prima stappen voorwaarts in de strijd om de Technisch Meest Belabberde E1-Site in het jaar 2007/2008. Nu is het middenvak alweer dagenlang spierwit. Heeft Jaap de contributie aan de provider niet overgemaakt? Of heeft Tonto, lief beest maar behept met erg zwakke darmen, de webserver die, net als Tonto, blijkbaar bij Jaap thuis in de garage staat,  vakkundig ondergescheten?

 

In de nabijheid van datzelfde water als waar ik hierboven naar verwees, treffen Spakenburg en Altius elkaar. Maar dat wordt wel wat minder romantisch. Spakenburg schijnt volgens de verslagen (op meerdere sites, niet alleen die van Spakenburg – ik houd alles in de gaten!) toch echt niet slecht te spelen maar wint erg weinig. En zakt steeds verder weg in de stand, nu al 10e. Wat is dat toch? In Hilversum werd het 6-0 en, kijkend naar de vorm waarin Altius de laatste weken verkeert, ziet uw dienaar deze ochtend met veel plezier tegemoet. Ondanks ongetwijfeld sterk verzet door de thuisploeg, wint Altius middels vaardige combinaties heel ruim.

 

In Bussum gaat SDO werken aan het zelfvertrouwen en aan de derde positie in de derbij tegen BFC. Over BFC zal ik geen onaardige dingen meer zeggen, maar SDO wint ruim en dat is precies wat de mannen van Stefan nodig hebben in de aanloop naar volgende week!

 

En, last but not least, in Hilversum ontvangt De Nummer Twee, Il Numero Due, the runner-up, the second best, de achtervolger, de Joop Zoetemelk van de Hoofdklasse E, Victoria, Laren. In Laren won Victoria met 8-2 na een 7-0 ruststand (dus werd de tweede helft met 2-1 verloren!). Deze keer wordt het allemaal minder makkelijk maar vrees ik toch dat de punten in Hilversum blijven.

 

De oplettende lezer heeft ondertussen in de gaten dat er twee teams ontbreken. En jawel, Omniworld-Zuidvogels moet nog worden gespeeld maar nu ff niet. Blijkbaar. Vind ik niet erg want geen idee hoe deze kraker (sorry, niet aardig!) gaat eindigen.

 

Dit alles leidt tot:

Hoogland – Wasmeer: 2-2

Huizen – NVC: 5-1

Spakenburg – Altius: 0-8

SDO – BFC: 6-0

Victoria – Laren: 5-2

 

Tenslotte:

Zeer slecht nieuws voor allen die deze hoofdklasse op de voet volgen en genieten van de spanning.  Victoria heeft (onbewust) besloten om de handdoek te werpen, zoals dat heet. De nog in te halen wedstrijd Hoogland – Victoria (de meest lastige, nog resterende wedstrijd voor de blauw-witten) is doorgeschoven naar ergens in mei. De zoveelste poging tot competitievervalsing. Dit soort malversaties doen ons, de driekoppige, fantastische Technische Staf van Altius E1, ondertussen al helemaal niets meer. Wat is Het Kwade Plan Nummer Zoveel achter deze actie? Op deze wijze kan men deze maand nog ergens gelijkspelen en dan weet men vervolgens in mei precies hoeveel er moet worden gescoord in Amersfoort-Noord. Gelukkig voor de mensheid zijn slechte mensen vaak ook niet zo slim (J). Want dit lijkt heel knap bedacht ware het niet dat de competitie eindigt op … 1 mei!!!!! En terecht, het zou anders een fraaie boel worden. Zitten we in juli met zijn allen van Altius E1 op onze gezamenlijke vakantie ergens aan de Lot of de Tarn, op een zwoele namiddag wat jerrycannetjes Super U-wijn weg te werken, komt er een sms-je binnen van Reinoud: “Hoogland-Victoria 0-2, Victoria nu 60 punten en kampioen”. Ja, doei!!! Dat kan dus echt niet en daarom is er door de verstandige KNVB een streep getrokken. En wel op1 mei a.s. En daarom:

 

Komt allen op zaterdagmiddag 26-4 naar de Grote, Onovertroffen, Altius E1 Kampioenschapsborrel en -BBQ! Let’s party!!!!

 

De muziek wordt verzorgd door DJ Crazy Fred. Dus naast Bach (fits any occasion!) veel Zappa (het fantastische “Joe’s Garage” en, vanwege deze column, “Sheik Yerbouti”). En dan met zijn allen lekker meezingen: The beat goes on, And I’m so wrong, The beat goes on, And I’m so wrong, I may be totally wrong, But I’m a dancin’ fool …

Dit bericht werd geplaatst in De Wedstrijden. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s